Ce tipuri de creme pentru operatii trebuie sa folosim inainte si dupa interventii chirurgicale


Pentru a asigura cel mai bun rezultat al tratamentelor chirurgicale, educatia pacientului este o necesitate. Cu cat pacientii cunosc mai multe lucruri, inteleg modalitatile prin care se pot pregati pentru chirurgie, stiu ce creme Medicalia pentru operatii pot folosi si ce nu, cum isi pot ingriji pielea si dupa procedura, cu atat vor fi mai bune rezultatele obtinute.

Daca oamenii trebuie sa faca o biopsie, o excizie sau o interventie chirurgicala, rezultatul va fi imbunatatit atunci cand se acorda o ingrijira adecvata a pielii inainte si dupa operatia propriu-zisa. Acesta este un ghid pe care il puteti folosi pentru a va educa despre necesitatile de ingrijire a pielii dinainte si dupa operatii chirugicale.

Ingrijirea pielii si suplimentele pentru ingrijirea pielii

Scopul ingrijirii pielii este de a accelera vindecarea si de a reduce la minimum infectiile, aparitia de cicatrici si hiperpigmentarea. Timp de doua saptamani inainte de interventia chirurgicala, medicii recomanda produse care s-au dovedit eficiente in accelerarea vindecarii ranilor prin cresterea productiei de keratina si / sau a colagenului. Ingredientele care trebuie utilizate inainte de operatii includ retinoidele cum ar fi tretinoina si retinolul. Mai multe studii au aratat in mod convingator ca tratamentul preoperator cu tretinoin ajuta la vindecarea ranilor.
Majoritatea studiilor sugereaza un regim de pretratare cu tretinoin de 2-4 saptamani, deoarece are loc o hipertrofie epidermica de varf dupa 7 zile de la aplicarea tretinoinei si pielea se normalizeaza dupa 14 zile de tratament continuu.
Aceasta abordare permite pielii sa se recupereze dupa orice dermatita retinoida inainte de operatie. 

Tratarea prealabila a pielii cu acid ascorbic local si hidroxiacetice ar putea ajuta la accelerarea vindecarii prin cresterea sintezei de colagen.

Ingrediente si substante active de evitat preoperatoriu

Pacientii ar trebui sa evite utilizarea de produse cu ingrediente care ar putea stimula cresterea tumorilor epidermei. Pentru a reduce vanataile, pacientii trebuie sa evite aspirina, ibuprofenul, naproxenul, sunatoarea vitamina E, suplimentele de acizi grasi omega-3, uleiul de seminte de in, ginseng, somonul si alcoolul. Majoritatea medicilor este de acord ca acestea trebuie evitate cu cel putin zece zile inainte de procedura. Fumatul trebuie oprit cu cel putin patru saptamani inainte de operatie.

Suplimente pentru piele recomandate in caz de operatie

Vitamina C luata pe cale orala si suplimentele cu zinc au demonstrat ca accelereaza procesul de vindecare a ranilor atunci cand sunt administrate imediat dupa o procedura chirurgicala. Comprimatele orale si tincturile cu Arnica se utilizeaza adesea inainte si dupa interventia chirurgicala pentru a reduce vanataile si inflamatiile. Rezultatele studiilor clinice dovedesc eficacitatea lor pentru a preveni si reduce umflarea epidermei dupa operatii.

Produsele locale utilizate dupa operatie joaca un rol important in vindecare. S-a demonstrat ca o combinatie dintre Arnica montana si Rhododendron (Ledum palustre) sub forma de gel reduce echimoza postoperatorie si edemul dupa interventia chirurgicala oculofaciala.
De asemeni, curcumina aplicata local ajuta la vindecarea ranilor.
Ranile trebuie acoperite pentru a li se asigura protectie impotriva expunerii la soare pana la reepitelizare. Odata epitelizate, se pot folosi creme de protectie solara cu oxid de zinc. Acestea s-au dovedit a fi sigure, cu o penetrare minima in piele.

Ingrediente de evitat postoperatoriu

Retinoidele topice nu trebuie utilizate dupa interventia chirurgicala a cancerului de piele pana cand epitelizarea este completa. Un studiu in care s-a folosit crema de tretinoin 0,05% zilnic timp de 10 zile inainte de operatie a demonstrat ca utilizarea tretinoinei a condus la incetinirea vindecarii ranilor.

Produsele acide fac rau pielii ranite dupa operatiile chirurgicale. Din acest motiv tot ce contine acid benzoic, hidroxiacizi si acidul ascorbic trebuie evitat pana cand pielea este reepitelializata complet. Produsele cu conservanti si parfum trebuie evitate pe cat posibil la maxim.

Vitamina E derivata sub forma de capsule (supliment oral) a incetinit vindecarea dupa interventia chirurgicala a cancerului de piele si a avut o rata ridicata de aparitie de episoade de dermatita de contact.
Produsele organice cu uleiuri esentiale si ingrediente botanice pot prezenta un risc mai mare de dermatita de contact din cauza expunerii la alergeni si nu trebuie folosite.

Pentru a asigura cel mai bun rezultat dupa tratamentele chirurgicale, urmati instructiunile medicilor.