Ce sunt peretii mulati si cand este necesar sa se foloseasca?

In zilele noastre, nevoia de a utiliza cat mai bine terenurile, in ceea ce priveste constructiilor, au dus la necesitatea folosirii unor metode speciale de excavare, in special pentru asigurarea stabilitatii cladirilor. Iar in acest sens, una dintre solutiile gasite sunt acei pereti mulati, cu ajutorul carora se pot realiza pereti subterani. 

Ce este defapt peretele mulat? 

Peretele mulat este un element vertical din beton armat, cu o grosime intre 0,40 si 1,50 metri, cu ajutorul caruia se poate forma un zid de beton la o adancime de maxim 70 metri. 

Acesti pereti mulati sunt cea mai potrivita metoda pentru a construi in siguranta un subsol, in acele zone unde apa subterana poate crea anumite probleme, ei reusind sa previna infiltrarea acesteia in structura cladirii, dar isi dovedesc eficienta si datorita rezistentei pe care o au in cazul acelor lucrari care sustin masive de pamant. 

Aceste structuri sunt utilizate in special in anumite lucrari hidrotehnice, lucrari edilitare sau lucrari de sprijin, indiferent de tipul de teren sau de mediul in care se construieste. 

Peretii mulati au foarte multe avantaje si aduc numeroase beneficii noilor constructii, iar printre acestea se pot enumera: 

  • Peretii mulati sunt foarte rezistenti la cutremure si eroziune 
  • Pot fi utilizati in numeroase tipuri de construtii, fiind foarte versatili( subsoluri sau parcari subterane, magistrale de metrou, baraje, diguri, etc.) 
  • Datorita continutului de betonita, acesti pereti mulati au o permeabilitate redusa si devin ideali pentru a fi realizati in zonele unde apa subterane ingreuneaza anumite lucrari). 

Cum este realizat un perete mulat? 

Pentru inceput, este necesar sa se realizeze transee excavate in terenul unde se doreste efectuarea unei noi lucrari, iar cu o cupa mecanica se va excava pamantul pana se ajunge la adancimea dorita.  

Peretele mulat poate fi realizat in apropierea structurilor deja existente, insa este necesar sa se ia anumite masuri ce previn deteriorarea.  Pentru realizarea acestor sapaturi se utilizeaza suspensii de betonita, ce au o densitate variabila si au ca principal scop o executie extrem de precisa. Principala componenta a suspensiei de betonita este betonita, o argila ce se formeaza prin devitrificarea si descompunerea partiala a cenusii vulcanice.  

Ce tipuri de pereti mulati exista? 

Exista mai multe tipuri de pereti mulati, in functie de modalitatea de executie sau de modul in care sunt realizati, iar acestia sunt: 

  • Pereti mulati cu noroi bentonitic: pentru stabilitatea peretilor de foraj, este utilizat noroiul bentonitic. Noroiul bentonitic este obtinut prin diverse metode, cea mai cunoscuta insa, fiind agitarea amestecului de apa si betonita intr-o pompa centrifuga cu 1500-3000 rotatii/minut. 
  • Pereti mulari fara sustinere: nu este utilizat nici un sistem de stabilizare a peretilor de forare 
  • Pereti mulati plastic: in amestecul de beton este adaugata o anumita cantitate de bentonita 
  • Pereti mulati din cimen si bentonita: in amestecul de noroi bentonitic este adaugata o anumita cantitate de ciment 

Pentru realizarea peretilor mulati este utilizata tehnologia Trench Cutter, aceasta fiind realizata cu ajutorul unui sistem de foraj alcatuit dintr-un cadru masiv de otel si doua roti dintate ce se afla in capatul inferior.  

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre realizarea acestui proces de realizare a peretilor mulati, te invitam sa vizitezi site-ul nostru!