Ce este un perete mulat si care este metoda de instalare a acestora?

Peretii mulati sunt instalati subteran pentru a controla miscarea orizontala a apelor subterane si a agentilor de contaminare. Utilizarea peretilor mulati in subteran a inceput initial cu controlul apelor subterane si aplicatiile structural au aparut in Europa inainte de 1950. In aceste aplicatii, peretii mulati de taiere au fost instalati in subteran pentru a actiona ca o bariera pentru curgerea orizontala a apelor subterane in timpul saparii. In plus, acestea au fost deseori proiectate cu beton armat pentru a oferi stabilitate structurala pentru sapaturile din perimetrul peretelui taiat. Peretii mulati in sant au fost folositi in aplicatiile de mediu inca din anii ’70 si au intrat in utilizare pe scara larga incepand cu anii ’80 ca componenta a sistemului de remediere generala pentru controlul fluxului de ape subterane. 

In mod obisnuit, metoda implica instalarea unui perete taiat fizic sau a unei bariere cu permeabilitate foarte mica in jurul perimetrului sapaturii, pentru a preveni patrunderea apei subterane in zona de lucru. Cel mai frecvent, decupajul este vertical si patrunde in mod ideal pana la un strat de permeabilitate foarte scazut (cum ar fi lutul sau un strat de roca impermeabila) care formeaza un sigiliu bazal pentru sapatura. 

Procesele prin care se pot obtine pereti mulati 

Pentru zidurile de bariera clasice, santul este sapat cu noroi de bentonita sau noroi de ciment-bentonita (CB) pentru a preveni prabusirea in timpul sapaturii. Pentru peretii CB, CB se intareste in sant pentru a forma peretele. Cand noroiul de bentonita este folosit singur, solul excavat este de obicei amestecat cu bentonita si apoi plasat inapoi in sant pentru a forma un perete de sol cu ??bentonita. Peretele finisat creeaza o bariera a apelor subterane cu permeabilitate redusa. 

Pentru peretii structurali cu diafragma, o cupa de exacavator dubla este de obicei folosita pentru a excava panouri individuale care vor crea peretele, pentru a proiecta adancimea. In timpul sapaturii, se adauga noroi de bentonita pentru a preveni surparea. Cand se atinge adancimea de proiectare, noroiul este deplasat cu beton pompat printr-o teava tremie pana la partea inferioara a panoului si este introdusa armatura din otel. Peretii mulati pot functiona ca sistem de taiere a apelor subterane si de retinere a solului in faza de excavare a proiectului, iar apoi ca pereti subterani permanenti, cu capacitati de incarcare a structurii finisate. 

Metodele netraditionale de constructie a peretilor mulati includ metoda fasciculului vibrator. Un ciocan vibrator este folosit pentru a conduce grinzi speciale de otel pentru a proiecta adancimea de-a lungul alinierii peretilor. Noroiul de ciment-bentonita este injectat in timpul penetrarii si indepartarii fasciculului. Patrunderile sunt suprapuse pentru a construi o bariera continua. Peretele finisat creeaza o bariera subtire a apelor subterane cu permeabilitate redusa. 

Care sunt materialele folosite pentru executarea peretelui mulat? 

Cele mai des utilizate materiale pentru realizarea peretilor mulati sunt: noroiul bentonitic (bentonita); apa; aditivi; beton (ciment; agregate; apa; aditivi intarzietori de priza) si otel beton.