Pastura sau “painea albinelor”, uneori numita si “ambrozia zeilor” este polenul recoltat de albine combinat cu miere si ceara, care a suferit fermentarea acidului lactic.
Cum “fabrica” albinele pastura
Pentru a face pastura, “painea albinelor”, albinele recolteaza polenul. Polenul este, daca vreti asemanator cerealelor, pentru ca nu este potrivit pentru consumul direct, cu trebuie prelucrat. Pentru ca polenul sa fie consumabil, albinele il transforma in „pastura” – de aceea si numele acestuia, paine de albine. Intr-un fagure, albinele comprima polenul recoltat intr-o captuseala groasa, il umezesc cu secretia lor salivara si, in cele din urma, il amesteca cu miere pentru conservare. Ca fapt divers, trebuie sa stiti ca pentru prelucrarea normala a polenului, temperatura din interiorul unui stup se mentine la 35ºC. Acest amestec incalpsulat in faguri, intr-un mediu fara oxigen, incepe un proces de fermentare si efervescenta care dureaza o perioada de circa doua saptamani, ceea ce duce la cresterea acizilor si a zaharurilor din pastura si determina formarea de vitamina K.
Albinele folosesc pastura pentru producerea de laptisor de matca, care este hrana pentru matca (albina regina), dar si ca hrana pentru albinele muncitoare, dar si pentru puii lor, larvelele care vor deveni albine. Pastura este folosita in mod normal de albinele tinere, in curs de crestere si dezvoltare.
Pastura naturala de albine: Compozitia chimica
In medie, pastura naturala produsa de albine contine 55% carbohidrati, 35% proteine si 3% vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, E, C, P, D, K), precum si minerale (fosfor , magneziu, potasiu, sodiu, zinc, fier, cobalt, cupru, crom, iod si altele), 2% sunt constititi din acizi grasi si 5% din alte substante – enzime, antibiotice naturale, anti-oxidanti, hormoni.
Valoarea nutritiva a pasturii naturale produsa de albine este de 3 ori mai mare decat cea a polenului si de 9 ori mai mare decat a oricarui alt inlocuitor al polenului. Proprietatile antibiotice ale pasturii sunt de asemenea de trei ori mai mari decat cele ale polenului. Din cauza calitatii mierii continute in pastura albinelor, nivelul sau de carbohidrati este, de asemenea, mult mai mare. Pastura contine mai mult acid lactic decat polenul, dar mai putine proteine si grasimi. Apoi, din nou, in comparatie cu polenul, pastura produsa de albine contine mult mai multe saruri minerale, vitamine si acizi organici.
Pastura produsa de albine: Utilizari
Inca din cele mai vechi timpuri, medicii si vindecatorii au folosit pastura ca medicament si ca agent de intinerire.
Pastura produsa de albine ajuta organismul nu doar sa asimileze mai multi nutrienti, ci si sa ii asimileze mult mai eficient. Pastura este de un ajutor remarcabil impotriva cazurilor de emaciere si a anemiei. Pastura restabileste functionarea normala a glandei tiroidei, a ficatului, a tractului digestiv, a sistemului nervos si endocrin, imbunatateste circulatia sangelui, scade nivelul de colesterol din sange, scade tensiunea arteriala, imbunatateste secretia biliara si urina, creste procentul de leucocite, eritrocite si hemoglobina in sange, restabileste microflora intestinala benefica, scade sansa de hiperplazie prostatica, ajuta in progresul tratamentelor oncologice, opreste progresul sclerozei, decelereaza imbatranirea prematura si intareste sistemul imunitar al organismului in general.