Cateva sute de apartamente din centrul Bucurestiului sunt inchiriate in regim hotelier. Cifra de afaceri a investitorilor depaseste cateva milioane de euro pe an.
Mobilate modern, avand aer conditionat si chiar masina de spalat, apartamentele sunt preferate mai ales de oamenii de afaceri straini. Turistii si romanii sunt in minoritate.
In-bucharest.com estimeaza piata la 250 de apartamente. Cu un grad de ocupare de 50%-60% si un pret de 35-75 de euro, cifra de afaceri este de cateve milioane bune de euro.
Serviciile de cazare in apartamente regim hotelier in Bucuresti au aparut la cativa ani de la Revolutie, incurajate de insuficienta din domeniul hotelier, mai precis de preturile mari practicate de hoteluri. Intreprinzatorii care au apucat sa intre pe piata isi au viitorul asigurat. Preturile au crescut, iar o noua proprietate se amortizeaza acum mult mai greu. Din acelasi motiv insa, cei intrati pe piata isi vad franata dezvoltarea. Ochii lor se indreapta acum spre credite fie pentru a putea cumpara alte proprietati, fie pentru a construi hoteluri propriu-zise. Chiar daca deja mare, valoarea apartamentelor este de asteptat sa mai creasca. Competitia cu hotelurile este mai mult cu sens unic. Cei care au renuntat la hotel sunt fideli clienti pentru apartamente si garsoniere in regim hotelier. In acelasi timp, zona este un criteriu foarte important de alegere a apartamentului. Zona Universitatii nu concureaza cu Calea Mosilor, considera un investitor. “Fiecare stie de obicei ce zona vrea”, ne spune acesta.
In 1997 avea doua-trei garsoniere pe care le inchiria pe teren lung. In anuntul de inchiriere a adaugat sintagma “termen scurt”, ca experiment, “aproape la nimereala”. A vazut ca ideea are succes si s-a concentrat pe aceasta afacere. “Atunci mai jos de 200 de dolari nu gaseai o camera la hotel”. Preturile pe care le practica incep de la 35 de euro. Au ramas aproape aceleasi, de la inceput. Un moment important a fost in 1997, cand si-a creat site. Pentru ca a fost primul si de aceasta data, a atras numerosi clienti. Acum nu mai vin la fel de multi de pe internet, ne spune intreprinzatorul. Reteaua pe care o detine este de 23 de apartamente si garsoniere de inchiriat in regim hotelier in Bucuresti situate in zona Universitatii.
CONCURENTA. Gradul de ocupare este de 50%-60%. Uneori merg mai bine garsonierele, alteori apartamentele. “Cand sunt targurile mai cautate sunt apartamentele, deoarece firmele participante inchiriaza un apartament in care sta toata echipa.” Oferta din partea hotelurilor s-a diversificat. Totusi, avantajul reprezentat de pret ramane important. “Incercam sa pastram clientii prin standardul pe care il asiguram”. Lenjeria este cumparata de la acelasi furinzor cu al marilor hoteluri. Curatenia conteaza si ea foarte mult in succesul afacerii.
AMENAJARI. Extinderea a fost amanata. “Deocamdata ne-am oprit, pentru ca apartamentele sunt foarte scumpe”. In ultima vreme a mai inclus in retea doar apartamente ale prietenilor si rudelor.
Mai multe detalii si preturi pot fi gasite aici.