Cat timp ne tine in medie un AC pana sa sunam la un centru de reparatii pentru aer conditionat?

„Ochii care nu se vad, se uita”. Cand vine vorba despre aparatele electrocasnice, oamenii au tendinta sa se concentreze asupra lucrurilor care functioneaza bine si uita ca exista nevoie de revizii. De fapt, nimeni nu se gandeste la aparatele de AC pana cand nu apare o situatie care ne impune sa apelam la un centru de reparatii a aerului conditionat si sa spunem ca avem o urgenta!

Aparatele de aer conditionat nu sunt nemuritoare, in special in mediile dure din aglometarile urbane unde poluarea si betonul sufoca tot, de aceea intretinerea si verificarea periodica a sistemului dumneavoastra AC poate fi cheia longevitatii unitatii pe care o folositi.

Cat timp ne tine o unitate de aer conditionat in medie? Despre longevitatea dispozitivului de aer conditionat si intretinerea lui

Sistemul dumneavoastra AC poate fi unul dintre cele mai scumpe aparate din casa, deci este bine sa stiti exact cand sa ii efectuati o verificare pentru intretinerea obisnuita si cand sa inlocuiti unitatea de aer conditionat. Aceste lucruri pot fi sfaturi deosebit de pertinente, bune de aplicat pentru orice aparat din casa.

Chiar si o unitate AC de marca care este verificata in mod regulat va deveni prada ineficientelor in timp. Obosirea si stricarea sistemului dumneavoastra de aer conditionat pot avea foarte de mult de a face cu frecventa cu care este utilizat aparatul, dar si cu vechimea componentelor. Fiecare dintre acesti factori joaca un rol decisiv in ceea ce priveste starea sistemului AC. Urmarirea instructiunilor la instalare, a programului de verificare si un service periodic va pot pregati  cu mult timp inainte de a trebui sa inlocuiti aparatul de aer conditionat vechi cu unul nou.

Tipurile de unitati de aer conditionat

Un alt factor care afecteaza durata de viata a unei unitati de climatizare este tipul acesteia. Unitatile de aer conditionat pot fi mici dispozitive portabile de racire pe care le conectati la o  priza sau pot fi instalate pe un perete ori pot face parte dintr-un sistem centralizat de climatizare al unui spatiu. Consultarea siteurilor producatorilor pentru a gasi un aparat cu o durata de viata adecvata cerintelor dumneavoastra este un bun punct de a incepe. Apoi nu ezitati sa sunati centrele de service aer conditionat pentru a vorbi despre intretinere si chiar upgradare.

Varsta unitatii AC poate fi corelata si cu temperaturile din zona in care locuiti. In zonele fierbinti si umede, sistemele de aer conditionat de calitate tind sa functioneze in parametri optimi in medie intre 8 si 10 ani. Retineti insa ca aceasta medie depinde si de factori precum locul in care este plasat, daca sistemul AC este instalat corespunzator si daca intretinerea si serviceul periodic au fost efectuate vreodata. Cele mai recente modele de aere conditonate insa au o durata de viata si mai lunga.

Evaluarea sistemului de aer conditionat

Un alt factor in aprecierea duratei de functionare a unitatii de aer conditonat este umiditatea din locuinta dumneavoastra sau din spatiul pe care trebuie sa il deserveasca. Unul dintre cele mai mari probleme apre cand trebuie sa curatati bobinele vaporizatorului pentru ca au aparut semne de condens;  umezeala afecteaza in mod negativ toate piesele, inclusiv componentele de racire.
Expunerea constanta la intemperii (cum ar fi furtunile, ploile, inghetul) poate cauza deteriorarea componentelor interne mai repede decat a estimat producatorul. De aceea este indicat sa consultati un profesionist licentiat in AC pentru a evalua eficienta si performanta sistemului de aer conditionat.

Cu un service regulat si o estimare realista a duratei de viata a componentelor sistemului dumneavoastra, va puteti asigura ca el va functiona fara probleme si in anii urmatori. Nu lasati un sistem vechi de aer conditionat sa va afecteze confortul. Amintiti-va, nu exista nici un inlocuitor perfect pentru a va tine casa la temperaturi suportabile atunci cand apare canicula!