Tendintele din 2018 in materie de amenajari interioare inca poarta amprenta tendintelor din 2017. Daca vorbim de accesorii, tendintele indica o afiliere tot mai puternica catre culori aprinse, materiale de calitate, autenticitate si creativitate. Chiar si cand vine vorba de covoare, tendintele se aliniaza in randul caracteristicilor enumerate anterior.

Tu cate covoare ai in casa ta? Desi in ultimii zece ani, in Romania, in majoritatea caselor regasim portiuni mari, vizibile de parchet laminat, inca nu au disparut de tot covoarele si motivele sunt de inteles. In orice spatiu, covoarele au rolul de a conferi o nota personala, aproape intima, fiind astfel accesorii sau articole de amenajare interioara care cel mai probabil nu vor disparea in timp. Pornind de la celebrele covoare confectionate in Pakistan, India, Turcia sau Arabia, ce se incadreaza in categoria celor mai scumpe, fiind confectionate manual, din materiale de foarte buna calitate, la covoare festonate, covoare cu noduri, cu motive traditionale, covoare din imitatie de piele sau covoare din acril, exista atat de multe optiuni incat nu putem rezista tentatiei de a avea si noi macar doua, trei covoare in casa noastra.
In general, covoarele au atat un rol estetic, cat si un rol functional sau pragmatic. Din punct de vedere estetic, situatia este destul de clara: alegem covoare cu modele autentice, in culori pastelate, din materiale fine, ca sa ne punem amprenta asupra spatiilor din casa, sa inveselim atmosfera si sa redam acea nota intima. Din punct de vedere functional, putem folosi covoare ca sa delimitam, de exemplu, spatiile dintr-o incapere: in living, de exemplu, putem separa, subtil, zona de socializare de zona in care se ia masa.
Cum alegem covoare pentru casa noastra? In primul rand, desi tendinta este sa ne lasam entuziasmati de design-ul acestora si sa uitam complet de alte aspecte, trebuie sa luam in calcul si o alta serie de factori: din ce materiale sunt confectionate aceste covoare? sunt usor de curatat si intretinut pe termen lung? se potrivesc ca dimensiuni in spatiul pe care il avem la dispozitie? in ce zone vor fi amplasate? Nu se recomanda, de exemplu, plasarea unor covoare mai pretentioase in zone intens circulate intrucat se vor degrada rapid. In camerele copiilor, trebuie sa alegem covoare cat mai colorate, cu modele cat mai jucause, care sa le starneasca curiozitatea celor mici si sa ii inveseleasca.
Bineinteles, exista si o serie de reguli mai specifice in ceea ce priveste alegerea covoarelor. De exemplu, pentru zona de mese, se recomanda alegerea unor covoare care sa fie suficient de mari incat sa acopere atat zona mesei, cat si zona scaunelor. Nu sunt niste reguli greu de intuit, insa este bine sa le avem mereu in minte atunci cand alegem covoare noi, ca sa nu fim dezamagiti cand ajungem acasa de alegerile facute, ce se dovedesc a nu fi extrem de practice.
Personal, cred ca pana si alegerea acestor mici articole pot sa influenteze in mod decisiv ambientul casei noastre. Din acest motiv, daca ai nevoie de o mica schimbare in casa ta dar nu ai la dispozitie un buget consistent, alegerea unor covoare noi ar putea fi solutia perfecta pentru a induce o stare noua in caminul tau!