Care sunt stadiile unui parfum?

Parfumul, inclusiv parfumul tester, este format din diferite esente care ii permit acestuia sa treaca prin diferite stadii. Aceste stadii poarta denumirea de Note.

Componentele individuale ale parfumului sunt impartite in trei parti – varf, mijloc si baza  –  sau note de sus, mijlocii si joase. Componentele parfumului sunt asezate in ordine ca intr-o piramida olfactiva, de la varf spre baza, dupa gradul de volatilitate (de la cele usor volatile la cele putin volatile).

De regula, notele de top pot fi citrice, de fructe, note verzi sau aldehide. Esentele de flori apar, de obicei, in buchetul de note de mijloc, iar pentru baza sunt introduse notele lemnoase: patchouli, muschi de stejar, cedru, santal.

Acest intreg, format din varf, mijloc si baza, trebuie sa fie intr-o armonie perfecta, partile individuale completandu-se reciproc . Prin utilizarea unor ingrediente de calitate, parfumul poate persista chiar si cateva ore, iar dupa aplicarea pe piele, el se schimba in timpul zilei datorita eliberarii treptate a notelor.

Esentele unui parfum, denumite generic Note, sunt clasificate dupa cum urmeaza:

Note inalte (de varf, de top)

Sunt notele care ne ofera prima impresie a unui parfum si care ne atrag atentia. Producatorii de parfumuri pun un accent deosebit pe notele de varf. Cu toate acestea, moleculele usoare ale substantelor prezente in notele de varf dureaza aproximativ 2 – 10 minute, pana ce se dezvolta deplin pe piele.  In cele mai multe cazuri, parfumul are tonuri florale delicate sau usoare de citrice, note verzi, fructe, aldehide.

Note medii (de mijloc, de inima)

Sunt notele care formeaza corpul de baza al amestecului de parfum tester si domina compozitia. Ele vin dupa ce notele de varf au disparut, si sunt eliberate lent, impreuna cu tonuri de baza scazute in intensitate. Notele de inima ale parfumului denota caracterul acestuia si dureaza cateva ore. Totodata, ele isi pot face simtita prezenta chiar de la prima pulverizare, insa de obicei dureaza aproximativ 10 – 25 de minute pana ce se dezvolta deplin pe piele. Notele medii sunt cele care clasifica parfumul intr-o anumita familie generala – floral, oriental, lemnos, etc.

Note joase (de baza, de fond)

Cu o valoare ridicata a greutatii moleculare, notele de baza au un rol foarte important care ajuta la fixare. Ele persista cel mai mult, reducand frecventa cu care notele usoare se evapora. Pentru ca sunt cele mai rezistente, notele joase reprezinta expresia finala a parfumului. Foarte important de retinut este si faptul ca parfumul aplicat pe piele va ajunge la nota de baza dupa aproximativ o ora de la pulverizare.

De asemenea, mai trebuie amintit faptul ca un parfum care nu are in componenta note de varf, de mijloc si de baza poarta denumirea de ‘’parfum liniar’’, cu asa – numita ‘’compozitie liniara’’. Aceasta inseamna ca parfumul este acelasi dupa aplicarea pe piele si, in timp, nu se schimba.