Care sunt riscurile in cazul tratamentului de criolipoliza?

Despre criolipoliza

CoolSculpting sau criolipoliza este o procedura de conturizare a corpului in mod nechirurgical. Un chirurg plastician foloseste un dispozitiv pentru inghetarea celulelor de grasime de sub piele. Dupa ce celulele grase au fost distruse, acestea sunt eliminate din corp de catre ficat.
Majoritatea sedintelor de criolipoliza dureaza aproximativ o ora.

Criolipoliza este o tehnica destul de noua, aprobata doar de Food and Drug Administration (FDA) din 2012. CoolSculpting si criolipoliza sunt marci inregistrate ale Zeltiq Aesthetics.

criolipoliza

Desi numarul de studii independente de cercetare clinica care sustin procedura este inca relativ mic, Zeltiq Aesthetics sustine ca CoolSculpting scade cantitatea de celule grase din zona de tratament cu intre 20 si 25%.

Majoritatea oamenilor incep sa observe efectele la cateva zile dupa procedura, dar de multe ori este nevoie de 1 pana la 4 luni pentru a se afisa rezultatele complete.

Despre riscuri

Desi cercetarea este inca limitata, criolipoliza este in general privita ca un tip mai sigur, non-invaziv de chirurgie de reducere a grasimilor decat procedurile traditionale, cum ar fi liposuctia.

Majoritatea oamenilor nu simt nimic in timpul procedurii, in afara de o senzatie de ciupit  in care pielea se afla intre cele doua panouri de racire ale dispozitivului.

Deoarece procedura nu implica nicio taiere, manipulare a tesuturilor sau anestezie, majoritatea oamenilor nu au nevoie de timp de recuperare si pot relua imediat activitatile normale.

Singurele efecte secundare vizibile ale procedurii tind sa fie minore si apar doar in jurul zonei de tratament. Majoritatea efectelor secundare minore reduc sau dispar in cateva zile pana la saptamani dupa procedura.

Este normal, totusi, sa simtiti amorteala sau pierderea senzatiei in zona de tratament timp de aproximativ o luna.

Reactiile adverse imediate frecvente ale tratamentului includ:

  • roseata;
  • fermitate;
  • umflaturi minore;
  • sensibilitate;
  • echimoze;
  • furnicaturi;
  • amorteala;
  • sensibilitatea pielii;
  • durere usoara pana la moderata;
  • crampe musculare.

Consideratii suplimentare

Riscul de reactii adverse si complicatii depinde adesea de profesionistul medical care efectueaza procedura.

Oamenii trebuie sa se asigure ca aleg un profesionist experimentat, de incredere, cum ar fi un dermatolog sau un chirurg plastic. Persoanele pot face acest lucru au studiile necesare si pun intrebari inainte de a se angaja in procedura.

Crolipoliza este relativ noua si, prin urmare, nu se cunoaste in intregime gradul de risc, efecte secundare si complicatii asociate procedurii.

Un studiu din 2017 care examineaza toate lucrarile de cercetare disponibile din doua baze de date majore de cercetare medicala a gasit doar 319 de studii legate de termenii de ”sculptura racoroasa”, criolipoliza, inghetarea grasimilor si lipocrioliza.