Care sunt cele mai intalnite forme ale micozei piciorului?

Micoza piciorului este o afectiune dermatologica foarte des intalnita la populatia europeana, statistica medicala aratand ca aproximativ 15% din rasa caucaziana a avut sau are aceasta dermatita a piciorului, incidenta atat de mare fiind datorata mediului umed si folosirii unei incaltaminte care nu permite o buna aerisire a piciorului. Faptul ca aceasta afectiune este foarte des intalnita nu inseamna ca trebuie tratata cu superficialitate deoarece micoza este foarte contagioasa, sporii ciupercii ajungand foarte usor la alte persoane sanatoase prin contactul cu diverse obiecte personale precum prosopul sau prin intermediul atingerii de gresia sau faianta cabinelor de dus sau a piscinelor.

Fisurarea si inrosirea pielii sunt cele mai frecvente simptome ale micozei care are trei forme de manifestare. Prima si cea mai des intalnita este cea interdigitala, aceasta aparand la inceput intre ultimele doua degete ale piciorului si poate fi asimptomatica sau se poate manifesta prin exfoliere, usturime, prurit, precum si macerarea pielii in zona afectata cu Trichophyton rubrum. In cazuri cu totul exceptionale pot sa apara cruste, fisuri, dureri locale si chiar un miros neplacut.

A doua forma sub care poate fi intalnita ciuperca piciorului este cea cunoscuta sub denumirea de picior mocasin (micoza keratozica), aceasta fiind o infectie de tip cronic, in care se formeaza solzi hiperkeratotici pe planta piciorului, pielea devenind uscata, descuamata, aceasta ingrosandu-se pe calcaie si talpa, ajungand pana la unghia piciorului care poate ajunge chiar sa se desprinda. Pruritul si arsura sunt alte doua simptome ce pot fi intalnite in cazul acestei infectii cauzate tot de Trichophyton rubrum.

A treia forma de ciuperca a piciorului este cea veziculoasa, si consta in aparitia unor vezicule eritematoase pe talpa piciorului, riscul fiind ca micoza sa se extinda si pe alte regiuni ale corpului. Aceasta forma de micoza este  cauzata de  Trichophyton  mentagrophytes, cele mai frecvente complicatii pe care le poate da aceasta infectie fungica fiind onicomicoza si celulita.

Tratamentul infectiei de baza se face cu diverse unguente (cum e Fresh Fingers), spray-uri sau substante pe baza de cortizon, urmarea cu strictete a acestui alaturi de o igiena locala duc in majoritatea cazurilor la disparitia afectiunii. In trecut, cand nu existau aceste medicamente moderne, se folosea local o solutie de 1% permanganat de potasiu dizolvat in apa fierbinte.

Pentru a preveni aparitia/ reaparatia acestei ciuperci, este important sa se asigure o buna igiena locala a piciorului, incaltaminte care sa permita o buna aerisire a piciorului, iar sosetele folosite sa fie de bumbac si sa fie schimbate de doua ori pe zi.