Care este rolul unui avocat drept civil?


  Pentru a putea beneficia de un proces echitabil si pentru a se asigura dreptul la aparare, orice persoana fizica poate, in cazul in care are nevoie, sa apeleze la serviciile unui avocat drept civil,  acesta reusind sa ofere asistenta juridica necesara, reprezentarea in cazul unor litigii civile sau chiar oferirea unor solutii personalizate, in functie de fiecare situatie prezentata. Pentru mai multe detalii, click aici!

Ce este Dreptul civil?

  Dreptul civil este o ramura a dreptului privat, aceasta continand normele juridice referitoare la actele juridice civile, obligatii civile, contracte, mosteniri, acesta reglementand raporturile patrimoniale si nepatrimoniale dintre persoane care se afla pe o pozitie de egalitate juridica.

  Raporturile patrimoniale sunt evaluabile in bani, pe cand raporturile nepatrimoniale sunt cele nu pot fi, mai exact, reprezinta dreptul la nume sau la viata, la libera exprimare sau la propria imagine.

  Printre domeniile  de care se ocupa dreptul civil, trebuie mentionate:

  • Dreptul de proprietate
  • Dreptul succesoral
  • Dreptul familiei
  • Raspunderea contractuala si delictuala
  • Executarea obligatiilor
  • Garantii civile
  • Incheierea, derularea sau incetarea anumitor contracte.

In cazul dreptului civil, exista trei categorii de raporturi juridice civile, in cazul aparitiei anumitor probleme, acestea facand necesara apelarea la un avocat drept civil, si anume:

  • Raporturi juridice civile care au loc doar intre persoane fizice
  • Raporturi juridice civile care au loc doar intre persoane juridice
  • Raporturi juridice civile care au loc intre persoane fizice si persoane juridice.

Ce trebuie sa faca un avocat drept civil?

     Un avocat drept civil trebuie sa fie mereu la curent cu toate legile si normele din domeniu si trebuie sa poata sa utilizeze cunostintele dobandite in mod practic, facand conexiuni, astfel incat sa gaseasca cele mai optime solutii, in functie de dificultatea fiecarui caz.

   Acesta trebuie sa ofere suport juridic indiferent de serviciile juridice, indiferent ca este vorba despre un partaj sau o succesiune.

  Conform codului de procedura civila, dreptul la aparare este garantat si oricine poate fi reprezentat sau asistat in cadrul unui proces de catre un avocat de drept civil, iar recursul, cererile sau concluziile nu pot si sustinute decat de acesta.   Astfel, rolul si atributiile avocatului drept civil este foarte bine conturat.

Cand este nevoie sa cauti un avocat drept civil?

  Atunci cand apar anumite situatii neplacute sau trebuie sa iei anumite decizii in plan juridic, este recomandat sa se apeleze la ajutorul unui avocat drept civil, care lucreaza in cadrul unei firme cunoscute de avocatura, caci acesta se poate sfatui cu ceilalti colegi care sunt specialisti pe alte domenii ale dreptului, astfel incat sa ai garantia ca solutia ce iti este oferita este cea mai buna.

   In acest fel, vei putea beneficia de experienta solida acumulata de-a lungul timpului si de toate cunostintele, indiferent de domeniul juridic, dar si de o analiza minutioasa a cazului si a problemei cu care te confrunti. 

  De asemenea, este important atunci cand apelezi la un avocat sa tii cont si de reputatia acestuia, dupa onorariul perceput si dupa experienta pe care o are in domeniu.