Care este cea mai buna solutie de imbunatatire a terenului?

In anumite situatii, cand este necesara o solutie viabila de fundare si de imbunatatire teren, astfel incat totul sa functioneze in conditii de siguranta si exploatare normala si pentru a ajunge la o crestere a capacitatii portante si a rigiditatii pamantului, se recomanda utilizarea unor coloane de balast. 

  Aceasta este cea mai buna alternativa, indiferent de cantitatea de pamant care trebuie imbunatatita, iar lucrarile la suprastructura pot incepe intr-o perioada foarte mica de timp. De asemenea, aceste coloane de balast sunt o varianta foarte economica. 

  Una dintre firmele care se ocupa de lucrari geotehnice, de fundatii speciale si de imbunatatirea terenului este Terratest, aceasta fiind lider pe piata din tara noastra, dar si din strainatate. 

 Astfel, firma Terratest utilizeaza cu succes coloanele de balast si vibrocompactarea pentru a putea obtine terenuri de fundare cu proprietati mecanice imbunatatite, care astfel sunt capabile sa preia din incarcatura fundatiei.  

  Aceste coloane de balast pot fi utilizate pe anumite tipuri de teren, de la un teren moale si pana la unul de consistenta medie, astfel ca, datorita vibrocompactarii, poate fi imbunatatit orice sol format din nisip sau pietris, chiar si la adancime de peste 50 de metri. 

Care este procesul de executie al coloanelor de balast? 

 Procesul de executie poate fi realizat in cativa pasi, si anume: 

  • Este necesara pozitionarea utilajului de vibrocompactare, cel care se ocupa de realizarea coloanelor de balast, iar bena vibrocat-ului este umpluta cu balast. 
  • Bena este golita in camera de aer, dupa ce este ridicata, iar dupa ce aceasta camera de aer se inchde, balastul cade prin tubaj, pana in varful vibratorului 
  • Vibratorul este introdus in pamant pana la adancimea dorita in cadrul proiectului 
  • Atunci cand se ajunge la cota dorita, vibratorul este ridicat incet, permitand balastului sa umple spatiul lasat liber. Datorita repenetrarii, balastul ajunge sa fie compactat si indesat in teren 
  • Coloana de balast este executata de jos in sus, in pasi succesivi, pana la cota de fundare. 

   Terratest utilizeaza ca metoda de imbunatatire teren sisteme Geopier, aceasta fiind o solutie foarte eficienta de fundare si control al tasarilor, asigurand o crestere semnificativa a capacitatii portante a terenului.  

  Datorita acestor sisteme, coloanele de balast reusesc sa inlocuiasca si/sau dislocuiasca terenul in straturi succesive compactate, prin intermediul unor tehnologii brevetate speciale si module de forfecare mai mari decat daca s-ar utiliza tehnologiile clasice. 

  In cazul in care terenul este moale si colapsabil, iar frecarea laterala a coloanelor de balast nu este suficienta, Terratest a dezvoltat alte solutii de incluziuni rigide, prin folosirea unor amestecuri de agregate si betoane. 

   Insa, indiferent de situatie, aceste coloane de balast Geopier de la Terratest reprezinta solutii rapide si sigure, realizate cu un control al calitatii ridicat, care fac posibila reducerea timpului de executie si au fost utilizate cu succes in diverse proiecte de peste 30 de ani.