Campania „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”

Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România – APFR Timişoara, o organizaţie cu o expertiză de zece ani în promovarea şi apărarea drepturilor femeii, desfăşoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2010 Campania „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii.

Statisticile privind violenÅ£a în familie trag un semnal de alarmă – la nivel naÅ£ional violenÅ£a este prezentă în una din trei familii iar la nivel de judeÅ£ TimiÅŸ numai APFR lucrează anual cu aproximativ 500 de beneficiare. Statisticile însă nu relevă întreaga amploare a fenomenului – violenÅ£a în familie petrecându-se în spatele uÅŸilor închise ÅŸi puÅ£ine victime având curajul să recunoască public ÅŸi să reclame abuzurile suferite.

Efectele traumatizante ale violenÅ£ei în familie se răsfrâng asupra femeilor ÅŸi copiilor acestora ÅŸi generează costuri sociale semnificative. ViolenÅ£a în familie se soldează de multe ori cu moartea victimei sau, în situaÅ£ii de legitimă apărare, chiar a agresorului. ÃŽn perioada ianuarie – octombrie 2010 Inspectoratul General al PoliÅ£iei Române a înregistrat 87 de cazuri de deces în urma violenÅ£ei intra-familiale, aceasta înseamnând că, în România, o persoană moare o dată la trei zile din cauza violenÅ£ei în familie.

În cadrul celor „16 Zile Internaţionale de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii” (25 noiembrie – 10 decembrie 2010) Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România îşi propune demararea unei campanii sub sloganul: „Împreună împotriva violenţei” în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, scopul campaniei fiind acela de informare şi conştientizare asupra consecinţelor violenţei în familie, măsurilor necesare pentru prevenirea şi stoparea acestui fenomen, serviciilor gratuite de care pot beneficia persoanele afectate şi de educare a cetăţenilor în vederea adoptării unei atitudini de combatere a fenomenului de violenţă în familie.

Pe parcursul celor 16 zile vor fi derulate mai multe acţiuni specifice, şi anume: prezentări şi workshop-uri susţinute în şcoli, licee şi  firme cu capital majoritar feminin din Timişoara, o dezbatere tematică cu specialişti în domeniu, o campanie mediatică cu sprijinul mass-mediei locale şi o acţiune stradală în 10 decembrie 2010 la finalul  campaniei.

Campania va fi derulată cu sprijinul Consiliul Judeţean Timiş, Unicredit Ţiriac Bank, Cabinet Individual Kovacs Florin, S.C.P.A. Covaci & Covaci.