Cafeaua – elixirul minune pentru dimineti

Una dintre cele mai consumate bauturi cu cofeina din intreaga lume poate fi considerata acea cafea proaspat prajita, indiferent ca este preparata la ibric, la filtru sau la espressor. Aceasta aduce o serie de efecte benefice organismului uman datorita antioxidantilor continuti.

Ce tipuri de cafea exista?https://www.contegocafe.ro/magazin/cafea/cafea-prajita/

Exista doua soiuri principala de cafea: Arabica si Robusta, acestea fiind diferite datorita gustului si aromei. Cafeaua Arabica are o aroma puternica si este o cafea de foarte buna calitate, iar cafeaua Robusta este tare, cu un gust puternic si amarui si contine mai multa cofeina decat Arabica.  Peste 60% din productia de cafea a intregii lumi este Arabica.

Tara de provenienta a cafelei Arabica este Etiopia, nu Peninsula Arabica, asa cum foarte multi cred si a ajuns de-a lungul timpului sa fie cea mai apreciata cafea din intreaga lume. Atunci cand aceasta este culeasa de pe plantatii aflate la altitudini de peste 1400 de metri, cafeaua  primeste o aroma deosebit de fina si un gust echilibrat.

Pentru a se obtine acel aroma si acel gust specific al cafelei din diferite tari, trebuie sa se prajeasca separat fiecare lot, astfel cafeaua din fiecare tara are diferiti timpi de prajire.

cafea prajita

  Cum se prepara cafeaua?

Pentru o cafea cu adevarat buna, trebuie sa se tina cont de anumiti factori, si anume: boabele de cafea sa fie de cea mai buna calitate, modul de prajire si ambalare sa fie potrivite, iar modul in care aceasta se consuma are de asemenea un rol foarte important.

Cafeaua poate fi pregatita in diverse moduri, si anume: la ibric, la filtru, la espressor, la presa franceza, macchinetta sau single- portion.

In tara noastra, cafeaua la ibric se afla pe priml loc in topul preferintelor, fiind urmata de cea la filtru si la espressor.

Dar cum se pregateste cafeaua in diferitele modalitati este foarte important de stiut, deci:

  • Cafeaua la ibric: se prepara fierband cafeaua , apa si zaharul. Aceasta are caimac in partea se sus si este foarte omogena. De obicei, se serveste fierbinte, pentru a te bucura din plin de gustul oferit.
  • Cafeaua la filtru: isi pierde anumite arome si uleiuri, deoarece acestea sunt absorbite de filtru. Acesta se prepara  punand cafeaua intr-un filtru de hartie, iar deasupra este picurata apa fierbinte.
  • Cafeaua espresso este obtinuta prin trecerea apei fierbinti prin cafeaua macinata, obtinandu-sa astfel o cafea foarte aromata, cu o spuma foarte densa.
  • Presa franceza, se obtine tinand cafeaua in permanenta in apa, ca mai apoi sa fie filtrata cu ajutorul unei site. In acest mod sunt obtinute multe arome si esente .
  • Macchinetta, este un apparat tip espresso, dar care se foloseste pe aragaz, iar datorita amestecului de apa fierbinte si abur, este permisa extragerea cofeinei si a aromelor.

Atunci cand alegi sa cumperi o cafea, trebuie sa ai in vedere toate calitatile pe care aceasta trebuie sa le aiba, si anume:

  • Aroma, care trebuie sa fie foarte puternica
  • Gustul, care trebuie sa fie foarte complex indiferent de modul in care este preparata cafeaua.