Bugetele de marketing neafectate in 2009

Contrar asteptarilor, bugetele de marketing nu au fost afectate de criza in 2009

Conform unui studiu efectuat in perioada iunie-iulie 2009, de catre compania de marketing direct si call center Linea Directa Communications, 23,9 % dintre respondenti au mentinut bugetul de marketing la nivelul celui din 2008, in timp ce 13,55 % au crescut bugetele pentru a-si creste cota de piata.

La pol opus, 13,55% din respondenti au redus bugetele de marketing si promovare cu 30-50% si doar 6,78% au avut modificari semnificative de peste 50%.

Companiile din industrii precum cele financiar bancar, FMCG si pharma au alocat cele mari bugete in marketing, sume ce depasesc 250.000€. La pol opus, cele mai mici bugete de marketing si comunicare se regasesc in sectorul energetic, auto, turism si IT. Acesti bani sunt cheltuiti in special in campanile de mass marketing, in promovarea online, in distributia de cataloage, mailing si PR. In schimb, cele mai mici bugete sunt alocate pentru emailing, telemarketing, pentru trimiterea de SMS-uri si mobile marketing.

Ca si canale de comunicare, cele mai folosite sunt e-mailingul, distributia de cataloage, mailingul adresat. Apoi urmeaza canalele “clasice de Mass Marketing” (TV, ziare), dupa care avem drop mailul, telemarketingul, mobile marketingul, internetul (prin folosirea bannerelor, blogurilor, a retelelor sociale, etc) si PR-ul, canale considerate a fi cel mai putin importante.

“Acest lucru ne arata totusi ca in Romania companiile sunt orientate catre activitatile de marketing ce pot fi masurate in vederea eficientizarii costurilor, insa sunt inca canale mai putin cunoscute, precum telemarketingul sau mobile marketingul ce nu sunt utilizate la scara larga. Avantajele oferite de aceste canale constau nu numai in interactiunea directa cu clientii, dar si folosirea unei palete largi de servicii. Astfel, telemarketingul este un instrument foarte util nu numai in cresterea vanzarilor, dar si pentru testarea unor oferte, in efectuarea studiilor de piata pentru a urmari gradul de satisfactie al clientilor. Telemarketingul mai poate fi folosit si pentru generarea prospectilor in vanzari, pentru stabilirea unor intalniri de business sau pentru a raspunde clientiilor ce solicita telefonic anumite informatii cu privire la un anumit produs sau serviciu”, a declarat Dejan Grbic, Managing Director la Linea Directa Communications Romania.

Conform studiului, companiile urmaresc prin campanile de marketing pe care le organizeaza in primul rand cresterea numarului clientilor si a volumui de vanzari, loializarea clientilor existenti si cresterea notorietatii. Totodata se are in vedere dezvoltarea bazelor de date spre a fi utilizate ulterior in campanile de comunicare, maximizarea clientilor prin vanzari aditionale, precum si repozitionarea anumitor branduri sau produse. Pentru companiile de marketing direct, printre care se numara si Linea Directa Communications, 2009 a insemnat continuarea colaborarilor demarate in anii precedenti, dar si obtinerea unor noi proiecte, atat din partea companiilor mari dar si cele de talie medie.

“Am observat chiar un interes mai mare in acest an fata de serviciile pe care le oferim in acest moment, acest lucru insemnand pentru noi dezvoltarea atat in plan local dar si international oferind pe piata muncii din Romania un numar tot mai mare de locuri de munca”, a adaugat Dejan Grbic.

In Romania, in ultimul timp s-a tot vorbit de spre outsourcing, ca o masura de reducere a costurilor pentru companii. In ceea ce priveste activitatile de marketing direct, doar 36,51% din companiile participante la studiu apeleaza la un prestator de servicii. Cei ce nu folosesc outsourcingul sustin ca nu fac acest lucru fie pentru ca detin intern resursele necesare pentru a deplini aceste operatiuni, fie nu-si permit acest lucru pentru ca au bugete de comunicare reduse, fie nu detin suficiente informatii cu privire la procesul de externalizare, in ce consta el si ce beneficii aduce.

Studiul intreprins de Linea Directa Communications s-a realizat pe un esantion de 250 de companii, care activeaza in ramuri ale industriei precum IT, financiar, FMCG, pharma, auto, telecomunicatii, turism si sectorul energetic, companii cu cifra de afaceri de peste 1 mil euro.

Linea Directa Communications face parte din Studio Moderna Group, una dintre cele mai mari companii de marketing direct si call center. Grupul acopera 19 de piete din Europa Centrala si de Est, oferind servicii in 22 de limbi internationale.

Aurora Popa
Departament Marketing&PR
LINEA DIRECTA COMMUNICATIONS
The Direct Line to Success in Central and Eastern Europe
Bd-ul. Iuliu Maniu, nr. 7, Corp A, et. 4 intrarea din Vasile Milea
061072 Bucharest, Sector 6
Romania
Phone: +40 21 407 95 80; +40 721 71 95 10
Fax: +40 21 407 57 98
E-mail: aurora.popa@linea-directa.eu
Website: www.linea-directa.eu