Bucuresti-ul a gazduit Conferinta: ROMANIA-KAZAHSTAN 20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE. UN PARTENERIAT STRATEGIC.

In data de 23 mai Romania a gazduit, in splendidul Palat al Culturii si Educatiei din inima Bucurestiului, Conferinta Academica si Diplomatica: ROMANIA-KAZAHSTAN 20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE. UN PARTENERIAT STRATEGIC.

Profesor dr. Anton Caragea, Ambasador Talgat Kaliyev, Ambasadorul Irakului-Dr. Mohammed Saeed Al-Shakarchi, Ministrul Culturii-Mircea Diaconu, prof.dr.Aurelian Bondrea-Rectorul Universitatii Spiru Haret 

Conferinta a fost dedicata celei de a 20-a aniversari a stabilirii relatiilor diplomatice intre Romania si Kazahstan, aniversare cu atat mai importanta cu cat Kazahstanul este astazi  cel mai important partener economic si politic al Romaniei din zona Asiei Centrale.

Profesor Dr. Aurelian Bondrea a tinut discursul de bun venit inaltilor oaspeti din partea comunitatii academice, exprimand dorinta ca relatia Romania-Kazahstan sa cunoasca o permanenta dezvoltare.

Emil Constantinescu , Presedinte al Romaniei   ( 1996-2000) dezvoltand tema prieteniei Romania-Kazahstan. 

Conferinta a fost deschisa de Dl. Emil Constantinescu , Presedinte al Romaniei      ( 1996-2000) ce a subliniat  principalele momente ale relatiei bilaterale,momente ce au facut din Kazahstan un partener strategic al Romaniei in Asia Centrala. Astfel au fost mentionate : organizarea la Bucuresti a Conferintei Internationale de sustinere a Presedintiei Kazahstanului la OSCE ( 24 februarie 2010), singura conferinta de acest gen din istoria diplomatiei romanesti ce a exprimat sprijinul romanesc pentru agenda de reformare a OSCE propusa de Kazahstan si organizarea in Romania, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de independenta a Kazahstanului, a Conferintei Academice KAZAHSTAN: 20 de ANI DE INDEPENDENTA SI PROGRES, conferinta ce a marcat extraordinarele rezultate obtinute de Kazahstan in ultimii 20 de ani in planul dezvoltarii economice si politice devenind astazi un furnizor de securitate la nivel regional.

Ministrului Culturii, dl.Mircea Diaconu a prezentat salutul Guvernului pentru aniversarea a 20 de prietenie romano-kazaha.

A urmat apoi discursul Ministrului Culturii, dl.Mircea Diaconu, ce a prezentat salutul Guvernului pentru aceasta manifestare si ce a reiterat sprijinul acordat de catre Romania si guvernul sau  gazduirii EXPO 2017 in capitala Kazahstanului-Astana, prin organizarea  Expozitiei ASTANA-CAPITALA VIITORULUI la Bucuresti.

La fel mesajele Ministrului Economiei si cel al Parlamentului Romaniei prezentat de Vice-Presedintele Comisiei de Cultura a Parlamentului-deputatul Ahmed Aledin au subliniat constanta Romaniei in a sustine proiectele internationale ale Kazahstanului, precum si sustinerea fata de gazduirea EXPO 2017 in capitala Kazahstanului-Astana.

Vice-Presedintele Comisiei de Cultura a Parlamentului-deputatul Ahmed Aledin a prezentat salutul Parlamentului Romaniei

Profesor dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica,  a prezentat in alocutiunea sa faptul ca Romania urmareste cu simpatie si interes dezvoltarea impresionanta a Kazahstanului si si-a exprimat sustinerea in nenumarate randuri prin : organizarea la Bucuresti a Conferintei OSCE – Presedintia Kazahstanului ( 24 februarie 2010) , celebrarea in mod festiv a celor 20 de ani de independenta ai Kazahstanului prin Conferinta Internationala : Kazahstan 20 de ani de independenta si progres si in final sustinerea candidaturii orasului Astana ca organizator la EXPO 2017.

Profesor dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica prezinta relatia strategica Romania-Kazahstan.

Inaltul Reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului, Dl. Serzhan Oralbayevich ABDYKARIMOV a raspuns apoi, cu emotie, sentimentelor de prietenie exprimate de partea romana, subliniind ca partea kazaha priveste cu seriozitate si dedicatie dezvoltarea relatiei cu Romania, deoarece Kazahstanul are in Romania cel mai important partener politic in aceasta zona a lumii.

Inaltul Reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului Dl. Serzhan Oralbayevich ABDYKARIMOV prezinta salutul Kazahstanului. 

Totodata nu trebuie uitat ca Romania este principalul partener economic al Kazahstanului in regiune, este tara ce a primit cele mai mari investitii ale Kazahstanului din intreaga lume si este principalul partener politic si diplomatic  in Europa, a mai subliniat Serzhan Oralbayevich ABDYKARIMOV-Ministru adjunct al Afacerilor Externe al Kazahstanului.

Ion Iliescu, Presedinte al Romaniei ( 1990-1996 ;2000-2004)  rememoreaza decizia de acum 20 de ani de stabilire a relatiilor diplomatice Romania-Kazahstan.

Ultimul mesaj al conferintei a fost prezentat de Dl. Ion Iliescu, Presedinte al Romaniei ( 1990-1996 ;2000-2004) ce a subliniat in alocutiunea sa ca : organizarea in Romania a unei conferinte de amploare marcand cei 20 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Kazahstan   este o marturie nu doar a dezvoltarii fara precedent a relatiilor diplomatice si economice dintre cele doua tari , dar si a capacitatii Romaniei de a mobiliza eficient elita intelectuala si de a gazdui evenimente de rasunet international menite sa marcheze apropierea dintre Uniunea Europeana si zona Asiei Centrale.

Apoi, in aplauzele entuziaste ale corpului diplomatic acreditat in Romania, profesor dr. Anton caragea  a citit decizia de acordare a MEDALIEI DE ONOARE PENTRU ACTIVITATE DIPLOMATICA EXTRAORDINARA, Ministrului Afacerilor Externe al Kazahstanului Dr. YERZHAN KAZYKHANOV.

Transmiterea decoratiei pentru activitate diplomatica extraordinara Ministrului Afacerilor Externe al Kazahstanului Dr. YERZHAN KAZYKHANOV

Insigna, medalia si decretul de acordare a inaltei distinctii au fost inmanate Ministrului Adjunct al Afacerilor Externe al Kazahstanului dl. Serzhan Oralbayevich ABDYKARIMOV pentru a fi oferite,  in semn de inalta apreciere Ministrului Afacerilor Externe al Kazahstanului.

Ultimul cuvant de calda apreciere a gazdelor si a eforturilor partii romane a apartinut Excelentei Sale Talgat Kaliyev, Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan in Romania .

O sala plina asculta mesajul de prietenie Romania-Kazahstan.

Dupa conferinta, universitari si diplomati au vizitat Expozitia de carte dedicata Kazahstanului si  deschisa la Palatul Culturii si Educatiei avand in centrul ei cunoscuta lucrare : In Inima Eurasiei, a presedintelui Kazahstanului- Nursultan Nazarbayev.

 Conferinta Academica si Diplomatica: ROMANIA-KAZAHSTAN 20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE. UN PARTENERIAT STRATEGIC a fost unanim apreciata ca o manifestare diplomatica a unei prietenii de exceptie ce a reunit ( caz unic in analele diplomatiei romanesti)  in onoarea relatiei Romania- Kazahstan : doi presedinti, doi ministrii si opt secretari de stat, intr-o manifestare fara precedent a solidaritatii si prieteniei intre cele doua tari.

Prof.dr.Aurelian Bondrea-Rectorul Universitatii Spiru Haret adreseaza salutul comunitatii academice

   

Ambasadoarea Sloveniei , Ambasadorul Irakului , Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite , Reprezentantul Turkmenistanului 

Ambasadori prezenti la eveniment.

Insarcinatul cu afaceri al Qatar-ului-Almuhannad Ali H.A.Al-Hammadi

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite-Yacoub Yousef Al Hosani

Ministrul Culturii discuta cu ambasadorii prezenti la eveniment: in prim plan ambasadoarea Sloveniei- Jadranka ŠTURM KOCJAN si ambasadoarea Venezuelei-Z. Coromoto Prieto de Rodriguez