BRM tranzactioneaza certificate de depozit pentru semintele de consum

Bursa Romana de Marfuri a semnat, in data de 02.11.2009, Protocolul de Colaborare privind dezvoltarea si promovarea utilizarii certificatelor de depozit pentru semintele de consum in Romania, alaturi de CEC Bank si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Obiectul Protocolului de Colaborare il constituie Ordonanta Guvernului nr.7/2009, care a introdus o noua schema de garantare a certificatelor de depozit pentru semintele de consum si a declansat procedura de licentiere a depozitelor.

Pe baza certificatelor de depozit eliberate de depozitele licentiate, agricultorii pot beneficia de un împrumut bancar. Certificatele de depozit, care sunt asigurate de FGCR pot fi tranzactionate in ringul bursier, conducand, astfel, la dezvoltarea unei piete a certificatelor de depozit pentru semintele de consum.

In prezent, BRM dispune de mecanisme si proceduri care permit tranzactionarea atat a certificatelor de depozit pentru semintele de consum, cat si a semintelor ca atare, in Ringul specializat pentru cereale, care functioneaza pe Piata la disponibil.

Prin semnarea Acordului tripartit, in Ringul cerealelor de la BRM, se vor organiza sedinte de tranzactionare in sistem electronic sau prin strigare libera pentru vanzare/cumparare de certificate de depozit.

Prin intermediul retelei teritoriale a BRM, care acopera aproape toate zonele tarii, se asigura tranzactionarea bursiera a certificatelor de depozit la nivel national, ceea ce va conduce la cresterea lichiditatii pietei, cu avantaje pentru toate categoriile de participanti implicati in proces: producatori, procesatori, depozitari, unitati bancare, FGCR, BRM.

Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza marfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de marfuri, in cele 9 ringuri: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, carbune, marfuri generale, materiale de constructii, legume si fructe, cereale si ringul contractelor de procesare combustibili. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii la produse petroliere. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri si concesiuni, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 35 terminale.

BIROUL DE PRESA