BRM tranzactioneaza certificate de depozit pentru semintele de consum

Bursa Romana de Marfuri a semnat, in data de 02.11.2009, Protocolul de Colaborare privind dezvoltarea si promovarea utilizarii certificatelor de depozit pentru semintele de consum in Romania, alaturi de CEC Bank si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Obiectul Protocolului de Colaborare il constituie Ordonanta Guvernului nr.7/2009, care a introdus o noua schema de garantare a certificatelor de depozit pentru semintele de consum si a declansat procedura de licentiere a depozitelor.

Pe baza certificatelor de depozit eliberate de depozitele licentiate, agricultorii pot beneficia de un împrumut bancar. Certificatele de depozit, care sunt asigurate de FGCR pot fi tranzactionate in ringul bursier, conducand, astfel, la dezvoltarea unei piete a certificatelor de depozit pentru semintele de consum.

In prezent, BRM dispune de mecanisme si proceduri care permit tranzactionarea atat a certificatelor de depozit pentru semintele de consum, cat si a semintelor ca atare, in Ringul specializat pentru cereale, care functioneaza pe Piata la disponibil.

Prin semnarea Acordului tripartit, in Ringul cerealelor de la BRM, se vor organiza sedinte de tranzactionare in sistem electronic sau prin strigare libera pentru vanzare/cumparare de certificate de depozit.

Prin intermediul retelei teritoriale a BRM, care acopera aproape toate zonele tarii, se asigura tranzactionarea bursiera a certificatelor de depozit la nivel national, ceea ce va conduce la cresterea lichiditatii pietei, cu avantaje pentru toate categoriile de participanti implicati in proces: producatori, procesatori, depozitari, unitati bancare, FGCR, BRM.