Conform Agentiei Internationale de Cercetare in Domeniul Cancerului, in anul 2010, la nivel mondial, s-au inregistrat 12.7 milioane de noi cazuri de cancer. In fiecare an 3,2 milioane de europeni sunt diagnosticati cu aceasta boala, iar rata este in crestere, estimandu-se ca pana la sfarsitul anului 2020 numarul persoanelor diagnosticate sa creasca la 15 milioane.
In Romania, in anul 2010, s-au inregistrat 46.3 mii de decese din cauza cancerului, 60% barbati si 40% femei. Cele mai comune forme de cancer intalnite la noi sunt cel pulmonar si colorectal la barbati, respectiv cancerul la san si de col uterin la femei.
„Cancerul este o problema majora de sanatate si pentru prevenirea lui este necesara informarea si educarea publicului la nivel mondial. Controlul periodic si depistarea primelor semne cresc considerabil gradul de vindecareâ€, a declarat Dr. Ingrid Iordan, medic primar oncolog in cadrul Centrului Medical Focus.
Diagnosticarea si tratament
Diagnosticarea este un proces laborios iar tipul exact al cancerului si diagnosticul histopatologic pot fi cunoscute cu precizie doar dupa examinarea tesutului bioptic de catre anatomopatolog.
Tratamentul cancerului poate fi foarte complex. Chirurgia este primul tratament, fiind urmat de chimioterapie ce implica folosirea medicamentelor. Substantele active sunt introduse in organism si transportate, prin sange, in tot corpul. Metoda este folosita pentru a vindeca sau controla anumite tipuri de cancer care nu sunt localizate.
Un tratament local care implica folosirea radiatiilor de energie indreptate asupra tumorilor este radierea. Aceste radiatii pot distruge sau incetini raspandirea multor tipuri de cancer. Tipuri de cancere care se pot vindeca prin radiatii sunt: boala Hodgkin, cancerul corzilor vocale sau al laringelui.
Imunoterapia foloseste imunitatea corpului pentru a distruge si controla cancerul. Este folosit in anumite tipuri de cancer aflate in stadiu incipient.
„Rezultatele tratamentelor sunt imbucuratoare pentru pacientii care descopera boala in faza incipienta, gradul 1 si 2. In aceste cazuri vindecarea se poate realiza cu succes. Este vital ca pacientii sa se prezinte la un control medical periodic. Depistat la timp, cancerul poate fi tratat iar sansele de de reusita sunt bune. Centrul Medical Focus prin intermediul departamentului de oncologie medicala ofera consultatii de specialitate si investigatii de laborator specifice. Aici se pot efectua consultatii si investigatii ce pot ajuta la depistarea din timp a tumorilor cancerigene.â€, a adaugat Dr. Ingrid Iordan.
Asistenta medicala – acordata de medicul specialist
Datrita contactului cu CNAS, cei asigurati beneficiaza de tratament gratuit, in regim de spitalizare de zi, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist. Asigurarea administrarii citostaticelor se realizeaza intr-un mediu spitalicesc competent si in conditii hoteliere decente.
Cele mai frecvente forme de cancer tratate in cadul Centrului Medical Focus sunt: neoplasmul de san, pulmonar, colonorectal si neoplasmul din sfera genitala feminina.
Despre Centrul Medical Focus
Centrul Medical Focus este un prestator important in sfera serviciilor medicale, deoarece reuneste trei aspecte care stau la baza unui act medical complet: aparatura de ultima generatie, o echipa medicala de renume si specialitati diverse, atat medicale cat si chirurgicale, inclusiv un bloc operator modern, dotat la cele mai inalte standarde.
Centrul Medical Focus dispune de cel mai modern Bloc Operator si Compartiment de Anestezie si Terapie Intensiva, capabil sa efectueze interventii chirurgicale prin spitalizare de zi. In acest fel pacientul poate sa revina la domiciliu chiar in ziua interventiei medicale.
Printre tehnicile de actualitate, care diferentiaza Centrul Medical Focus de alte centre, se numara: elastografia sanului, lithotritorul Storz utilizat in fragmentarea calculilor renali si examinarea OCT – tomografie in coerenta optica retiniana.