Bilantul, cel mai important element al unui raport

Anual, fiecarei firme care este activa pe piata afacerilor i se face un raport pe baza analizei pozitiei pe care a ocupat-o si a performantei pe care a avut-o de-a lungul activitatii desfasurate pe parcursul unui an. Un prim element important in realizarea unui raport care contine informatii financiare relevante ale companiei in decursul unui an este bilantul

Toate firmele active sunt obligate ca la sfarsitul anului sa prezinta un raport cu bilantul care cuprinde informatii despre activitatea financiara acompaniei, despre activele si pasivele firmei, datoriile pe care le-a dobandit de-a lngul anului, despre capitalurile firmei.

Firmele sunt destul de serioase cand vine vorba de realizarea unui astfel de raport, deoarece trebuie sa indeplineasca anumite conditii, una dintre cele mai importante este ca cifra care reprezinta activele firmei trebuie sa fie echivalenta cu cifra care reprezinta datoriile si capitalurile firmei respective, adica sa fie un echilibru perfect intre actve si sursa de finantare, astfel incat copania sa ne se afle insituatia in care sa dea falimen in cazul un dezechilibru in favoarea datoriilor.

Daca facem o clasificare a notiunilor definite mai sus, ne dam seama ca importanta datoriilor pe care le poate avea o firma este foarte mare, acesta fiind si motivul pentru care este realizat acest bilant anual. Datoriile sunt de mai multe feluri, datorii catre angajati, datoriile creditorilor, ale furnizorilor, respectiv ale autoritatilor, aceste datorii au o durata de mai putin de un an, insa mai exista si datoriile pe termen mai lung.

Activele se impart si ele, la randul lor in mai multe categorii: activele imobilizate, activele circulante si activele realizate in avans. Pentru a defini si capitalul, trebuie specificat faptul ca fiecare firma are un finantator, iar acesta pentru a o aduce la un anumit nivele trubuie sa investeasca anumite sume de bani, aceste sume investite reprezinta capitalul.

Multi se intreaba la ce folosesc aceste bilanturi anuale si cine se uita peste ele, insa aceste sunt foarte importante deoarece pe langa faptul ca ii ajuta pe investitori sa-si dea seama la ce nivel se afla firma in care investeste, cat si pe cei interesati de situatia financiara si economica, sa vada pozitia firmei.

Bilantul este cel mai important element al unui raport, dar nu este sigurul, un raport mai trebuie sa contina si contul de profit si de pierdere si situatia fluxurilor.