Benzile transportoare sunt cele mai frecvente mijloace de transport continuu pe banda, datorita productivitatii ridicate, a lungimii benzii de transport, a fiabilitatii ridicate, a simplitatii constructiei si functionarii. Aceste benzi transportoare de la CI sunt utilizate pe scara larga pentru a muta in vrac, piese si bunuri din toate ramurile industriei si agriculturii, minerit, productia de otel, depozite si porturi, ca elemente de incarcare si echipamente de reincarcare si de productie. Benzile transportoare asigura o productivitate ridicata (pana la 30.000 to/h), indiferent de lungime si cu viteza de transport de 6,3 m/s. De asemenea, pot fi atat dispozitive independente, cat si ca parte a sistemelor mult mai complexe de incarcare-descarcare, constructie, senile.
Scopul si domeniul de aplicare a benzilor transportoare
Banda transportoare este o masina de transport care poate deplasa in directii orizontale si inclinate, incarcaturi in vrac si bucati, printr-un flux continuu fara oprire de incarcare si descarcare. Organismul de tractiune a unui astfel de transportor este o banda infasurata in jurul unui tambur pe capat. Benzile transportoare sunt cele mai comune tipuri de masini cu banda transportoare. Din intreaga flota a sistemelor transportoare, circa 90% sunt dispozitive cu banda. Acestea ofera o productivitate ridicata datorita lungimii mari de transport (de pana la 3 – 4 km intr-o singura banda transportoare), design simplu, functionare si fiabilitate ridicata.
La ce se folosesc
Transportoarele cu banda se folosesc la fabricarea materialelor de constructii nemetalice – pentru transportul de calcar de la cariera la fabricile de ciment, pietris si piatra concasata, din carierele de pietris si piatra concasata si nisip, din carierele danelor de marfuri generale etc. De asemenea, se folosesc in uzinele metalurgice la livrarea minereului, concentratelor si calcar din autobasculante in depozitul de materii prime si de la depozite la instalatia de sinterizare, la depozitarea carbunelui si prelucrarea acestuia, transportul materialelor libere pentru fabricile de producere a otelului, de la un depozit la o instalatie de depozitare a buncarului,  pelete din instalatia de peletizare, var si bauxita in cutii,  zgura granulata, piatra ponce zdrobita, zgura de topire, briza de cocs, scale la incarcarea dispozitivelor pentru trimiterea la o retea externa etc.
In intreprinderile de constructii de masini sunt folosite pentru transportul de unitati si parti ale masinii, semifabricate etc. In centralele termice sunt folosite pentru transportul combustibilului de la dispozitivele de receptie si autobasculante. In energie hidroelectrica pentru transportul de piatra sparta, pietris, nisip, argila, huma etc. In industria chimica pentru transportul materialelor vrac de la depozite la agregate, la inceputul procesului tehnologic, exportul produselor finite in depozit, precum si deseurile de productie in haldele de gunoi. In exploatarea deschisa, pentru transportul mineralelor din utilajele miniere catre depozitele de stocare sau prelucrarea intermediara a masei de roca, precum si supraincarcarea in halde. Utilizarea transportoarelor cu banda este baza lanturilor de transport ale unui numar mare de industrii tehnologice in multe industrii. Numarul de benzi transportoare individuale, depinde de structura tehnologica si de capacitatea de productie si este de la cateva unitati la cateva sute. Benzile transportoare sunt instalate in magazine, depozite, gropi in aer liber, rampe, zone deschise (cu copertine, umbrele, viziere), in tuneluri, dar in cele mai multe cazuri, in galerii.