A avut loc deschiderea oficială a “Centrului InternaÈ›ional de Cercetare È™i EducaÈ›ie în Tehnologii Creative – CINETic”

Header_anunt_CINETIC-2

București, 23 iunie 2016

Comunicat de presă

A avut loc deschiderea oficială a “Centrului InternaÈ›ional de Cercetare È™i EducaÈ›ie în Tehnologii Creative – CINETic”

 În prezența ministrului educației naționale și cercetării științifice, prof. univ. dr. Adrian Curaj, marți, 21 iunie 2016, ora 11.00, la „Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Creative – CINETic” din str. Tudor Arghezi nr 3B, sector 1, București, a avut loc conferința de finalizare a proiectului cu același nume, proiect derulat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București (UNATC).

Încheierea proiectului a marcat deschiderea oficială a Centrului CINETic.

La eveniment au participat cadre didactice din mediul universitar, cercetători, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai industriilor creative. Conferința s-a bucurat și de prezența reputatului regizor român, Cristian Mungiu.

“Cred ca Centrul CINETic este prima instituție de amploarea aceasta dedicată interacțiunii dintre artă și tehnologie din România. Am fost vizitați de foarte mulți oameni din industriile creative iar prezența domnului Cristian Mungiu aici arată că este un proiect important. Suntem la finalul unui proiect și la început de un altul, pentru că tocmai am câștigat un proiect pe 4 ani în care vom lucra cu cercetători de la New York, un proiect care va folosi infrastructura de la CINETic și care se înscrie în programul de terapie prin artă” a declarat directorul CINETic, asistent univ. drd. Alexandru Berceanu.

“Acest proiect a reprezentat un efort de echipă. Uneori visele prea avansate sperie, dar este important să fii încăpătânat până la capăt. Este un efort al universității noastre care trece de la o vârstă la alta, o vârstă în care UNATC intră în rândul universităților care pot desfășura și activitate de cercetare. La această oră există un număr mai mare decât ne putem imagina de proiecte care se pot dezvolta în continuare” a afirmat în cadrul evenimentului rectorul UNATC, conf. univ. dr. Nicolae Mandea

Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a vizita cele șase laboratoare și a vedea și participa la demonstrații cu aparatura achiziționată prin proiect între care enumerăm: demonstrații cu CNC router-ul, demonstrații de proiecție și realitate imersivă în cubul virtual, demonstrație cu VICON MOTION CAPTURE unde prin intermediul instalației inspirată de sculptura lui Constantin Brâncuși, Pasărea Măiastră, în sala multifuncțională au fost realizate proiecții spectaculoase, printuri 3D, demonstrații de mixaj sunet de film, demonstrații de colorizare și montaj.

CINETic reprezintă primul centru internațional specializat din România în studiul interacțiunii digitale, fiind totodată primul centru multidisciplinar cu caracter de unicitate de pe teritoriul țării noastre care va avea ca scop dezvoltarea de programe la intersecția dintre artă și tehnologie. Interacțiunea dintre om și sisteme computerizate de realitate virtuală și augmentată reprezintă un domeniu major în cercetarea internațională, fiind un element cheie în dezvoltarea tehnologică, precum și în dezvoltarea economică. Echipamentele achiziționate prin proiect deschid noi linii de cercetare și inovație precum controlul mișcării, captarea mișcării în regim 3D, stereoscopie sau animație stop motion, precum și dezvoltarea de proiecte de cercetare în domeniul digital la nivelul dezvoltării tehnologice internaționale.

Informații suport

Proiectul a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educației Naționale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE).

Valoarea totală a proiectului a fost de 39.546.495 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă 35.000.000 lei, aproximativ 8 milioane de euro suma fiind asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională  și din Bugetul Național.

Prin proiect a fost înființat Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic, cu 6 laboratoare dotate cu 10 linii complexe de echipamente de cercetare științifică și 10 tehnologii inovativ – creative de vârf în domeniul audiovizualului:

Laborator de Tehnici Digitale Creative în Cinematografie;

Laborator de Interacțiune Digitală Sunet Lumină;

Laborator de Animație Digitală;

Laborator Design Decor Virtual și Realitate Augmentată;

Laborator de Interacțiune Digitală;

Laborator de Dezvoltare Cognitivă și Psihologie Aplicată prin Experiențe Imersive

Pentru înființarea și funcționarea Centrului CINETic au fost create 12 locuri de muncă în domeniul cercetării.

Pentru informaÈ›ii suplimentare, declaraÈ›ii È™i interviuri vă rugăm să îl contactaÈ›i pe domnul Alexandru Berceanu, directorul centrului CINETic,  tel. 0745 987 975 e-mail – unatc.cinetic@gmail.com