Autorul saptamanii – John Boyne


“ÃŽn ceea ce priveste explorarea. trebuie sa stii daca lucrul pe care l-ai gasit merita cautat. Unele lucruri pur si simplu stau acolo, vazandu-si de treaba lor, asteptand sa fie descoperite. Ca America. Iar pe altele e mai bine sa le lasi acolo singure. Cum ar fi un soarece mort in spatele dulapului.” John Boyne – “The Boy in the Striped Pajamas”

John Boyne s-a nascut in Dublin, in 1971 si a studiat literatura engleza la Colegiul Trinity din Dublin si scriere creativa la University of East Anglia, Norwich, unde a fost laureat cu premiul Curtis Brown.

La inceput, John a scris in mare parte povestiri de mici dimensiuni si a publicat o parte din ele. Prima dintre ele, “The Entertainments Jar” , a fost nominalizata pentru Hennessy Literary Award in Irlanda. ÃŽn total, au fost publicate aproximativ 70 de povesti.

“The Boy in the Striped Pajamas”, lansat in 2006, s-a transformat intr-un film castigator al unui premiu Miramax. Dar si romanul in sine a castigat doua premii Irish Book, Bristo Book of the Year si a fost nominalizat si a castigat o multime de premii internationale.


De asemenea, a petrecut mai mult de 80 de saptamani pe primul loc in topul New York Times Bestseller si a fost cea mai bine vanduta carte in Spania atat in 2007, cat si in 2008. La nivel global s-au vandut peste 5 milioane de exemplare.

Penultimul roman, “Noah Barleywater Runs Away”, o carte destinata cititorilor mai tineri, a fost publicat in octombrie 2010 si a obtinut primul loc in topul Irish Bestseller. De asemenea, a fost nominalizat la Irish Book Awards , in cadrul Children’s Book of the Year.

Ultima carte, “The Absolutist”, a fost publicata pe data de 12 mai 2011.

 

Mai multe pe Books-Express.ro