Atentie la purtatorii neautorizati de girofar albastru!

Reprezentantii Overlords.ro, cel mai mare magazin online de girofaruri auto si mecanisme de avertizare acustico-luminoasa, avertizeaza asupra pericolelor utilizarii fara discernamant a girofarurilor albastre care pot fi cumparate astazi de pe orice magazin de profil. Exista, din pacate, unii soferi care isi inchipuie ca achizitia si montarea unui girofar albastru ii poate transforma in “zmei ai soselelor”, batandu-si joc de ceilalti participanti la trafic. Dar lucrurile nu stau deloc asa.

Conform legii în România pot fi utilizate trei culori la girofaruri, fiecare fiind strict reglementată prin art. 32 din actualul Cod Rutier. Astfel, doar culorile de girofar roșu (pentru poliție și pompieri) și de girofar albastru (pentru diverse autorități ale statului și salvări) creează, după caz, obligații conducătorilor auto, dar numai când sunt utilizate legal. În plus, simplul girofar galben nu creează absolut nici un fel de obligație celorlalți șoferi, acesta fiind doar un mijloc de avertizare pe care legiuitorul l-a gândit în principal ca mijloc de avertizare a celorlalți participanți la trafic în principal cu privire la existența pe șosea a unui transport greu (agabaritic).

Girofar albastru, rotativ, cu prindere in 3 puncte. Pe Overlords un astfel de girofar costa in jur de 200 de lei…

Dar care sunt obligatiile pe care le incumba celorlati participanti la trafic utilizarea legala a unui girofar albastru? Soferii sunt obligati sa incetineasca si sa se indeparteze cat mai mult de axul drumului, pentru a face loc masinii cu girofar. Daca masina cu girofar circula pe un drum perpendicular, soferii sunt obligati sa incetineasca si sa acorde prioritate. In cele ce urmeaza vom trece in revista toate institutiile care au dreptul legal, sau pot solicita autorizatie legala pentru utilizarea unui girofar albastru.

  • Politia romana: poliÈ›iÈ™tii pot utiliza lumina albastră a girofarului atunci când se deplasează în misiuni fără caracter de urgență. Când misiunile au caracter de urgență lumina girofarului roÈ™u poate fi însoÈ›ită de lumina girofarului roÈ™u È™i de semnale acustice specifice. De aceea girofarul albastru se mai numeste popular si girofar de politie.
  • Jandarmeria: de regula, in cazul jandarmeriei vorbim de binecunoscutele camioane gri. Acestea sunt dotate cu un girofar albastru care poate fi activat in timpul misiunilor.
  • Ambulantele in timpul interventiilor: atunci când o ambulanță are declanÈ™ate semnalele acustico-luminos sigur se deplasează la o intervenÈ›ie. De multe ori e vorba de vieÈ›i omeneÈ™ti. Nu doar ambulanÈ›ele spitalelor de stat au dreptul de a declanÈ™a girofarul albastru, ci È™i ambulanÈ›ele spitalelor / clinicilor private autorizate. Un girofar albastru declansat pe o ambulanta privata autorizata trebuie respectat de participantii la trafic exact asa cum respecta semnalul emis de o ambulanta de stat.
  • Armata: si militarii au dreptul de a circula cu girofar albastru, dar numai în cazuri speciale. Vedem mai rar maÈ™ini ale armatei cu un asemenea girofar.
  • ANAF: teoretic, si personalul ANAF are dreptul legal de a circula cu girofar albastru atunci când se deplasează la inspecÈ›ii. Rostul acestei permisiuni este acela de a se putea asigura cât mai rapid deplasarea la locul comiterii unor posibile infracÈ›iuni, fără ca eventualii contravenienÈ›i să aibă timp să-È™i ascundă urmele, să închidă sediul sau să fugă. ATENTIE! Masinile ANAF trebuie sa poarte inscriptiile specifice si inspectorii, uniforma de lucru.
  • Procurorii, inclusiv procurorii DNA: aceeaÈ™i motivaÈ›ie ca în cazul inspectorilor ANAF.

Acestea sunt principalele instituții care au dreptul legal de a utiliza mașini cu girofar albastru. Utilizarea neautorizată a unui astfel de girofar se pedepsește conform legii cu amendă foarte drastică (9-20 puncte) și confiscarea girofarului. Complementar, polițistul poate dispune și reținerea permisului și a certificatului de înmatriculare.

Overlords face un apel la toti conducatorii auto sa utilizeze cu responsabilitate girofarurile corespunzatoare situatiei de trafic speciale in care se afla. Liberalizarea pietei de semnale acustico-luminoase a insemnat nu doar o oportunitate de afaceri, ci si responsabilitati suplimentare pentru comerciantii de girofare auto. Speram ca semnalul nostru de alarma va fi bine inteles si ca toti participantii la trafic vor adopta o conduita corecta, in ton cu regulile de civilizatie.