Atalanta fugiens: prima oferta multimedia avant la lettre!

Editura Herald lanseaza Atalanta fugiens de Michael Maier, o lucrare unica in primul rand datorita faptului ca nu a fost conceputa ca o simpla carte. Compusa de catre medicul personal al celebrului imparat austriac Rudolf al II-lea, aceasta poate fi considerata pe buna dreptate prima oferta multimedia avant la lettre.

Impartita in 50 de capitole, precedate de o Epigrama a autorului, ea propune o structura nemaiintalnita in epoca respectiva, si nici mult timp dupa aceea. Fiecare capitol cuprinde, mai intai, o emblema sau imagine simbolica, insotita de o sentinta in limba latina. Apoi, emblema este insotita de o epigrama, compusa chiar de Michael Maier, urmata de cate un discurs, in care autorul incearca sa lamureasca diferitele aspecte simbolice amintite in emblema si epigrama. Pana aici, cartea nu se deosebea foarte mult de lucrarile epocii, insotite, in marea lor majoritate, de ilustratii, si – e drept, mult mai rar – de versuri originale in limba latina. Michael Maier a considerat insa ca trebuie sa se adreseze nu numai ratiunii si ochiului cititorului, ci si urechii acestuia, asa ca a adaugat la fiecare capitol si cate o bucata muzicala, numita fuga. Acest tip de compozitie muzicala contrapunctica pe mai multe voci, intitulata astfel pentru ca auditoriul are senzatia ca diferitele voci se urmaresc sau fug una dupa alta, era extrem de potrivita pentru o lucrare al carei titlu este tocmai Atalanta fugiens.

Pe langa mitul Atalantei, exista numeroase referiri la cele douasprezece munci ale lui Hercule, la argonautii porniti, sub conducerea lui Iason, in cautarea Lanii de Aur, la diferite episoade din Razboiul Troian sau la calatoria plina de peripetii a lui Ulise spre Ithaca natala, miza acestei lucrari fiind de fapt interpretarea in cheie alchimica a marilor mituri ale antichitatii clasice, grecesti, romane. Toate aceste povestiri sunt considerate alegorii care, odata descifrate, devin, chiar dupa expresia autorului, „lucrul cel mai folositor pentru neamul omenesc“.

Catalina Gaidau
PR Executive
————————
Aurelian Scrima
Director Editura Herald

Tel: 021.319 40 60, 021.319 40 61
Mob: 0743.050.507, 0744.888.388
E-mail: office@edituraherald.ro
Website: www.edituraherald.ro