ASTANA-CAPITALA MIRACOL POATE FI ADMIRATA IN BUCURESTI

In perioada 24 -27 aprilie 2012 la Muzeul de Geologie din Bucuresti va fi deschisa Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI , expozitie menita a sarbatorii in mod festiv realizarile extraordinare ale orasului ASTANA-capitala Kazahstanului.

Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI este organizata de Ambasada Republicii Kazahstan in Romania si Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica fiind menita a exprima sprijinul romanesc pentru alegerea Astanei drept gazda a EXPO2017 si pentru a prezenta, in premiera, publicului romanesc noua si impresionanta capitala a Kazahstanului.

Astana este unul din cele mai noi orase ale lumii , ales in 1997 drept capitala a Kazahstanului si a devenit rapid una din cele mai vizionare , frumoase si functionale capitale ale lumii.

In plus Astana ( cuvantul inseamna capitala, in limba kazaha ) reprezinta nu doar un efort si o reusita extraordinara a poporului kazah, dar si un exemplu de cooperare mondiala in constructia orasului,  peste 432 de companii din intreaga lume fiind implicate, intr-un moment sau altul, in constructia acestui ambitios proiect : o capitala pentru viitor.

Bucurestiul,capitala Romaniei, gazduieste Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI tocmai pentru a ilustra importanta strategica a relatiei Romania-Kazahstan, dar si pentru a arata infratirea intre cele doua orase si sentimentul ca cele doua tari isi construiesc un destin comun de prietenie si cooperare.

Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI va primi salutul Comisiilor de Cultura ale Parlamentului Romaniei, Comisiei Bilaterale Parlamentare Romania-Kazahstan, Ministerului Educatiei, Culturii, Turismului, institutiilor academice si de cultura si al tuturor reprezentantilor partidelor politice prezente in Parlament .

Este un moment de unitate, pentru a sarbatorii un oras numit ″o minune a lumii″, oras construit de cei mai mari arhitecti ai mileniului (japonezul-Kisho Kurokawa si britanicul Norman Foster), oras ce a primit premiul UNESCO-Oras al Lumii          ( 1999) si care din punct de vedere strategic marcheaza centrul gigantului continental euroasiatic. In plus pentru a-si sublinia destinul mondial Astana si-a ales o tema indrazneata : Viitorul Energiei, pentru Expozitia Internationala EXPO2017.

Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI este prima prezentare a unui oras  capitala pentru publicul romanesc, este primul oras din Asia Centrala prezentat international si reprezinta cea mai ampla manifestare culturala din ultimii ani dedicate unui oras ce a avut loc in Romania in ultimii 30 de ani.

Vizitatorii vor putea vedea constructii apreciate  in plan  international precum: Palatul Pacii, Casa Mondiala a Religiilor , Khan Shatyr si alte edificii ce au facut ca orasul sa fie clasat intre primele 30 din lume.

Astana- capitala viitorului va asteapta pentru o saptamana ( 24-27 aprilie 2012)  in inima Bucurestiului ca un simbol al prieteniei ce uneste Europa si Asia , Romania si Kazahstanul.