Asociatia COLFASA promoveaza lupta impotriva discriminarii la locul de munca, prin proiectul “Femeia conteaza!”

Bucuresti, 21 aprilie 2010

In cadrul proiectului « Femeia conteaza ! », cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Asociatia COLFASA isi propune sa promoveze lupta impotriva discriminarii, mai exact acea forma de discriminare numita mobbing[1].  In plus, este urmarita incluziunea sociala si egalitatea de sanse pe piata muncii pentru femei.

Proiectul « Femeia conteaza ! » este structurat in patru etape, care prevad : prima etapa – studiul asupra fenomenului de mobbing în Romania – realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii ; a doua etapa – planificarea si realizarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice privind problema egalitatii de gen – coordonat de Asociatia COLFASA; a treia etapa – publicarea unui Cod de Conduita in vederea promovarii unei autoreglari sociale, pornind de la cadrul legislativ romanesc, in special Legea 202/2002, actualizata si republicata in 2007, privind egalitatea de sanse intre femei si barbati – realizat in parteneriat de Asociatia Agora si Centro Lavoro Ovest Milano; a patra etapa – realizarea unui parcurs profesional inovativ, dedicat femeilor  – conceput de PRO Vocatie si organizarea unui Centru de Orientare si Sprijin pentru Femei -  coordonat de Asociatia Femeilor din Romania.

La nivel european fenomenul de mobbing este cunoscut, analizat si combatut. Studiile din domeniu arata ca orice angajat poate fi victima, chiar daca unele persoane sunt mai expuse.  Mobbing-ul poate fi recunoscut prin actiuni negative intentionate; frecventa si durata mai mare de 6 luni a actiunilor de hartuire; prin relatia asimetrica de putere intre agresor si victima. Printre principalele cauze ale mobbing-ului se numara: deficientele in managementul resurselor umane; dinamica grupurilor din organizatie; factori psihosociali (factori care influenteaza psihologia muncii: tipul sarcinilor de serviciu, mediul socio-organizational, organizarea muncii); trasaturi de personalitate; stress-ul organizational (leadership, comunicarea, organizarea muncii).

Imposibilitatea de a raspunde atacurilor, de cele mai multe ori conduce la afectarea sanatatii victimei prin: depresii, boli psihosomatice, insomnie, comportament  anormal (alcoolism), scaderea increderii in sine si pierderea eficientei in munca, stress acut, stress posttraumatic.

Proiectul „Femeia conteaza!” este implementat pe o perioada de 3 ani, fiind cofinantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

 

Despre Asociaţia COLFASA:

Asociaţia COLFASA este o organizaţie neguvernamentală, specializată în consultanţa în domeniul politicilor comunitare, pe care îşi propune să le promoveze în România.  Asociaţia elaborează proiecte şi oferă servicii de asistenţă tehnică, colaborând cu  organizaţii publice sau private din domenii de activitate diverse.

În prezent, Asociaţia COLFASA gestionează 4 proiecte strategice şi 4 proiecte de grant, finanţate din Fondul Social European (FSE).

Asociaţia COLFASA se bazează pe o echipa tânără, caracterizată prin profesionalism, corectitudine, responsabilitatea şi implicare maximă în proiectele pe care le desfăşoară.

 

Pentru detalii şi informaţii suplimentare :

Nicoleta GOLAI – Coordonator Comunicare

Tel.: 031.432.82.22

Mobil: 0735.842.208

Email: nicoleta.golai@colfasa.ro


[1] Mobbing-ul este o forma de hartuire psihologica sistematica la locul de munca, atunci cand un salariat este atacat si stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare si izolare, punandu-se in pericol atat starea emotionala cat si abilitatile profesionale ale victimei.