Analiza sociometrica si Team Building

Bucuresti, 13 octombrie 2009 – Team Zone

           Analiza sociometrica permite realizarea unei “harti relationale” a echipei, prin care se evidentiaza simpatiile si antipatiile, subgrupurile, liderii informali, posibilele surse de conflict, blocajele comunicationale, persoanele izolate, persoanele controversate, etc.

           Termenul Sociometrie provine din compunerea a doi termeni din limba latina: “socius” (social) si “metrum” (masura). Astfel, sociometria poate fi descrisa ca o modalitate de masurare a gradului de relationare dintre persoanele unui grup.

           Considerat a fi intemeietorul sociometriei, Jacob Levy Moreno (1889-1974) o defineste ca fiind o metodologie de detectare si urmarire a vectorilor de energie corespunzatori relatiilor interpersonale dintr-un grup, un instrument pus in slujba transformarii grupurilor pentru a le asigura o functionare mai armonioasa si implicit o performanta superioara.

           Testul sociometric permite masurarea relatiilor de atractie si respingere dintre membrii unei echipe, utilizand intrebari de identificare a preferintelor si respingerilor atat in situatii structurate (participarea la un proiect de echipa), cat si nestructurate (petrecerea timpului liber impreuna).

          Prin intermediul analizei sociometrice se pot obtine date importante referitoare la relatiile afective, preferentiale sau de respingere dintre membrii grupului, precum si stadiul concret de structurare a acestora la un moment dat.

 Beneficiile analizei sociometrice:

 • Instrument de masura a relatiilor interpersonale:
  • Masurarea gradului de coeziune al echipei;
  • Identificarea surselor de conflict si interventia in vederea reducerii acestora;
   • Imbunatatirea comunicarii interne;
   • Evidentierea liderilor informali;
   • Imbunatatirea climatului de lucru si implicit reducerea fluctuatiei de personal;
   • Identificarea persoanelor competente, dar izolate de grup, si metode de integrare a acestora;
   • Diagnoza modificarii relatiilor interne la aparitia unui stimul din exterior (restructurare, modificari salariale, angajari, etc.).
    • Stabilirea obiectivelor unei sesiuni de Team Building sau Training;
    • Evaluarea unei sesiuni de Team Building (o testare cu 1-2 saptamani inainte si o alta la 2-3 saptamani dupa).

 La final, dar nu in cele din urma – pentru fiecare sesiune de Team Building contractata si derulata pana la incheierea anului 2009, veti beneficia, fara niciun alt cost suplimentar, de o testare sociometrica pentru un grup de 10-30 persoane, pentru un criteriu structurat specific selectat si agreat (relatii de lucru, comunicare, competente,…).

Va stam la dispozitie pentru orice alte informatii.

Florin Popa
Team Zone
0742 062 187
florin.popa@teamzone.ro
www.teamzone.ro