Analiza Financiara – Ianuarie 2010

Noul an a debutat in plan financiar cu masurile luate de Banca Nationala, prima sedinta de politica monetara din acest an aducand o reducere a dobanzii cu 0,5 pp (8% – 7,5%), in timp ce ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor au fost mentinute (15% pentru RON si 25% pentru valuta).FinZoom.ro

In ceea ce priveste Programul Guvernamental “Prima Casa”, program ce a tinut capul de afis al publicatiilor in ultima jumatate a anului trecut, discutiile despre prelungirea acestuia in 2010 au continuat, executivul stabilind in luna ianuarie o masura provizorie. Astfel, in asteptarea modificarilor legislative, persoanele care incheie antecontracte de vanzare-cumparare pentru locuinte prin intermediul acestui program pana la 15 februarie 2010 pot beneficia in continuare de vechile conditii.

Banca Transilvania a solicitat si obtinut in luna ianurie 2010 suplimentarea plafonului cu 15 mil. EUR, dupa epuizarea plafonului aprobat anterior de Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM-uri (FGCIMM) de 27 mil. EUR.

Tot in luna ianuarie Consiliul Concurentei a anuntat ca va discuta cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru extinderea aplicarii Directivei 48 a Comisiei Europene pentru toate tipurile de imprumut cu dobanda variabila (inclusiv creditele ipotecare/imobiliare). Directiva presupune diminuarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1% pentru creditele de consum fara garantii cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 EUR, termenul limita pentru aplicarea acesteia fiind luna iunie 2010.

Conform celor mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei, in luna decembrie 2009, ponderea restantelor in totalul creditelor acordate a scazut cu 0,08 pp (3,96% – 3,89%) fata de luna noiembrie 2009. In functie de moneda in care au fost acordate creditele restantele au crescut cu 0,17 pp pentru creditele in RON (5,27% – 5,44%) si au scazut cu 0,24 pp pentru cele in valuta (3,1% – 2,86%).

CUPRINS

  1. Credite – Actualizarea Indicilor si Noi Modificari
  2. Carduri – Trenduri Prietenoase si Lansari
  3. Produse de Economisire – Scaderi si Scaderi
  4. Conturi Curente – Lansari de Produse si Servicii
  5. Pensii Private – Modificari legislative. Evolutie in 2009
  6. RCA – Norme Personalizate

Credite – Actualizarea Indicilor si Noi Modificari

Spre deosebire de lunile precedente, luna ianuarie 2010 a fost bogata in modificari operate asupra produselor de creditare. Astfel trei banci au actualizat valorile dobanzilor in functie de indicii de referinta (EURIBOR, LIBOR, ROBOR). Modificarile au fost operate asupra costurilor implicate (atat dobanzi cat si comisioane). Notabil este faptul ca institutiile financiare au dat startul diminuarii costurilor si pentru creditele aflate in sold. De exemplu, Banca Transilvania a declarat in luna ianuarie 2010 o astfel de situatie dupa ce Banca Romaneasca si Piraeus deja facusera acest pas in cursul anului trecut.

Carduri – Trenduri Prietenoase si Lansari

In sectiunea cardurilor, semnalele publicate de autoritatile in domeniu arata cresterea gradului de utilizare al acestor produse. In timp ce RomCard, citat de Gecad ePayment, a anuntat o crestere cu 75% fata de anul trecut a valorii comertului electronic cu plata online prin carduri bancare, Visa Romania a anuntat ca, in perioada iunie 2008 – iunie 2009, totalul tranzactiilor efectuate cu carduri Visa emise in Romania a crescut cu 23,2% (ca numar) si cu 32% (ca valoare). Numarul cardurilor Visa a crescut cu 5,4%, ajungand la 6,2 milioane de carduri.

Produse de Economisire – Scaderi si Scaderi

In sectiunile dedicate produselor de economisire nici luna ianuarie 2010 nu a facut exceptie de la trend-ul descendent inceput in cursul anului trecut, noi scaderi ale dobanzilor bonificate fiind operate de institutiile financiare. Accentul a fost din nou pus pe produsele in RON pentru care dobanzile de doua cifre incep deja sa fie de domeniul trecutului.

Conturi Curente – Lansari de Produse si Servicii

In categoria conturilor, institutiile financiare au pus accentul pe serviciile oferite aducand doua lansari de acest fel. O alta premiera a lunii ianuarie 2010 a fost lansarea unui cont curent dedicat primirii salariului fara a suporta obisnuitele taxe si comisioane.

Pensii Private – Modificari legislative. Evolutie in 2009

In cadrul sectiunii dedicate pensiilor private in luna ianuarie Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inaintat Ministerului Muncii o propunere de amendament la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, care vizeaza neincluderea in baza de calcul pentru contributiile sociale a sumelor virate la fondurile de pensii facultative.

RCA – Norme Personalizate

In prima luna de aplicare a modificarilor legislative care prevad, printre altele, aplicarea sistemului bonus-malus, reprezentantii companiilor de asigurari afirma ca ponderea celor care nu au beneficiat de reducerea tarifului (bonus) se situeaza sub 10% din totalul politelor incheiate fapt ce corespunde estimarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

FinZoom.ro este cel mai avansat soft de comparatii si calcule dinamice pentru produsele financiare din Romania. Obiectivul FinZoom.ro este acela de a informa corect si complet consumatorii pentru ca acestia sa poata lua cea mai buna decizie privind ofertele existente pe piata in orice moment. Zilnic, Analistii FinZoom.ro colecteaza si actualizeaza informatii complete cu privire la produsele bancilor si institutiilor financiare, fie acestea conturi curente, credite, leasing, carduri, depozite, fonduri de pensii, fonduri de investitii sau asigurari. Astfel, asigurand o baza de date complexa, calculatorul compara toate ofertele impartial, in functie de o serie comuna de parametrii si criterii relevanta pentru consumator.

FinZoom.ro

Ruxandra Andrei

Marketing. PR. Sales.

021.211.54.04

www.finzoom.ro