Orice antreprenor știe că nu există afacere fără riscuri. Și așa cum este logic, nu putem prevenii eventualele probleme dacă nu reușim mai întâi să prevedem riscurile corespunzătoare pentru fiecare afacere. Analiza de risc la securitate fizică este o măsură impusă prin lege cu scopul de a proteja integritatea afacerii cuiva de eventualele vulnerabilități. Fiind o măsură de prevenție și protecție, fiecare unitate comercială sau instituție de stat trebuie să realizeze documentația necesară pentru această analiză de risc.
Analiza de risc – ce este și pentru cine este obligatorie?
Analiza de risc la securitate fizică este o măsură impusă prin lege tuturor firmelor sau organizațiilor care dețin bunuri sau valori ce necesită pază. De asemenea, și unele instituții publice care necesită pază trebuie să încheie o analiză de risc. Vorbim deci despre orice magazin, restaurant, hotel, bar, cafenea, farmacie, amanet, sală de jocuri de noroc, etc.
Orice firmă înregistrată după 2012 trebuie să aibă această analiză obligatoriu. Nici firmele înregistrate înainte de 2012 însă, nu mai sunt lipsite de această obligativitate. Legea prevedea ca orice firmă înființată înainte de 2012, să încheie o analiză de risc la securitate fizică, înainte de 1 iulie 2017. Deoarece ulterior s-a constatat că numărul de evaluatori de risc este insuficient, termenul s-a prelungit până 1 iulie 2018. Din fericire, numărul acestor evaluatori de risc a crescut considerabil în ultimul an, dovadă fiind și ușurința cu care poți găsi un astfel de evaluator de risc consultand mai multe detalii în mediul online.
Ce presupune o evaluare de risc la securitate fizica?
În urma unei analize de risc se stabilește o valoare de risc, reprezentând pierderea maximă ce o poate suferii o unitate în baza vulnerabilităților care sunt depistate. După stabilirea acesteia, urmează luarea măsurilor de securitate necesare pentru a înlătura cât mai multe vulnerabilități și a reduce deci valoarea de risc.
Întreg procesul este realizat de către conducătorul unității împreună cu un evaluator de risc. O analiză de risc presupune parcurgerea câtorva pași. În primă fază este completat un chestionar pentru identificarea vulnerabilităților, precum și a punctelor forte rezultate din măsurile de siguranță care au fost deja luate. De asemenea, un evaluator de risc trebuie să facă o vizită personală unității respective. Întocmirea grilei de calcul a riscului precum și a raportului de evaluare a riscului sunt următorii pași realizați. Aceste două proceduri vor determina valoarea de risc. În cazul în care acesta nu se încadrează în parametrii tolerabili, un evaluator de risc va trebui să sugereze măsurile de securitate necesare.
Recomandări pentru reducerea valorii de risc
Nu va fi necesar ca o unitate să implementeze măsuri de securitate fizică în urma unei analize de risc, dacă valoarea riscului este una redusă. În acest sens, orice unitate poate analiza câteva recomandări pentru a reduce cât mai mult riscul. În primul rând, trebuie să se acorde atenție personalului. Cel mai mare factor de risc într-o unitate îl reprezintă omul, așadar, orice angajat trebuie să fie loial și dedicat întreprinderii în care lucrează. Măsurile de securitate se pot lua încă de la angajare prin analiza atentă a istoricului juridic și profesional, precum și prin solicitarea recomandărilor de la locurile de muncă anterioare.
Alte măsuri ce se pot lua, sunt cele de natură organizatorică. De multe ori modul în care sunt amplasate camerele de supraveghere precum și oglinzile se poate îmbunătății pentru eliminarea locurilor în care camerele de supraveghere nu au vizibilitate. De asemenea, produsele de mare valoare trebuie amplasate în așa fel încât să fie cât mai greu accesibile, iar unele reguli de ordine internă pot descuraja relațiile amical dintre angajați și agenții de pază, relații care ar putea duce la compromis în cazul unei amenințări de securitate. Acolo unde nu este posibilă angajarea agenților de pază, se vor lua măsuri de protecție mecanofizice și tehnice care includ prezența camerelor de supraveghere și a sistemelor avansate de alarmă.
Timservices – un evaluator de risc profesionist
Deoarece meseria de evaluator de risc la securitate fizică este relativ nouă, poate fi dificil să găsești un evaluator în care să ai încredere. Una din cele mai bune modalități de a verifica performanța unui evaluator este aceea de a-i verifica portofoliul. Tim Services este o firmă care are în portofoliu 48 de firme importante pe care le-a ajutat să stabilească o valoare de risc corectă și să implementeze măsuri de securitate eficiente. Cei de la TIMSERVICES.RO se găsesc online pe timservices.ro, și pe lângă analiza de risc, pot să îți ofere și servicii de securitate, precum și servicii de întreținerea a măsurilor de securitate.
Orice firmă care nu întocmește o analiză de risc, riscă o amendă generoasă între 5000 și 10000 de lei. Se poate preveni așadar riscul încasării unei amenzi nedorite, prin încheierea unei analize de risc la termen.