Poate ai lucrat deja cu o firma de alpinism utilitar sau pur si simplu ai angajat unul sau mai multi alpinisti utilitari pentru diferite lucrari la inaltime de care ai avut nevoie, sau vei avea nevoie de astfel de servicii pe viitor odata cu cresterea de care te vei bucura.
Firma de alpinism utilitar Carpathia Alpin, a extras din experienta a peste 12 ani de activitate,  3 pericole majore de care sa te feresti atunci cand apelezi la o firma de alpinism utilitar, care sa te invete cum sa ii gasesti pe cei mai buni, la cel mai bun raport calitate-pret, fara sa iti irosesti prea mult timp.
Serviciile pe care le ofera o firma de alpinism utilitar variaza de la interventii in situatii critice (salvari din: puturi, lifturi, pesteri, etc.), la toaletari de arbori in locuri greu accesibile, la montari si demontari de antene GSM,  paratrasnete, instalatii electrice exterioare, jgheaburi si burlane.
Tot in categoria de servicii prestate de echipe de alpinisti utilitari sunt si montari si demontari de confectii metalice: plase de protectie pe taluzuri si versanti stancosi (firma noastra a pus plasa de protectie din Salina Turda, un proiect plin de provocari, la inaltimi foarte mari), montari de firme luminoase, panouri publicitare, mesh-uri, renovari, consolidari, demolari de cladiri, tencuieli, zugraveli si vopsitorii si chiar si hidroizolatii si termoizolatii cu polistiren.
Aceste servicii au deobicei ca si specific un risc ridicat, atat pentru alpinisti cat si, in unele cazuri, pentru cei care se afla sub alpinistii utilitari care lucreaza la inaltime, de asta pot aparea mai multe pericole de care te poti feri inca de la inceput.
1. Pericolul de a ramane cu lucrarea nefinalizata
De-a lungul anilor am fost chemati sa continuam lucrari ale altor colegi de breasla, care pur si simplu au abandonat lucrari. Datorita lipsei de experiente si a echipamentului necesar, nu au putut duce la capat lucrarea si desigur, oamenii au ramas cu banii dati si cu ochii in soare.
Solutie: Â
Inainte sa contractezi o firma de alpinism utilitar cere dovezi, poze cu lucrari finalizate, intreaba unde poti vedea lucrari realizate de catre acea firma sau de catre acei alpinisti utilitari. O firma serioasa ar trebui sa aiba un website cu poze cu lucrari si portofoliu de clienti.
2. Pericolul de accidente
Multi colegi de breasla sunt pasionati de risc si de adrenalina, acesta fiind unul din motivele pentru care si-au ales aceasta meserie. Problema e ca din pacate, nu toti iau in serios meseria, si isi asuma riscuri care duc la accidentele, unele chiar grave.
Au fost situatii in care a trebuit sa intervenim dupa lucrari in care alpinistii contractati initial nu au putut continua datorita unor accidente cauzate in mare parte de lipsa de experienta si de lipsa unui echipament profesionist (echipamentul de alpinism utilitar este specializat si diferit de cel de alpinism montan).
Solutie:
Observa atunci cand te uiti la pozele alpinistilor cu care vei lucra, ce fel de echipament au, se poate observa daca este profesionist sau nu, iar daca nu e clar, e bine sa intrebi daca au echipament testat si omologat. Aici se diferentiaza o firma serioasa de amatori, deoarece investeste in echipamente care ofera siguranta, atat celor care lucreaza la inaltime, cat si trecatorilor de sub ei.
3. Pericolul pretului prea mic
Cu totii ne dorim sa platim cat mai putin pentru orice cumparam, e firesc, insa e bine sa vedem si costurile ascunse ale unei achizitii, fie ca e vorba de bunuri sau servicii.
Ne-au povestit clienti de-ai nostrii ca au avut experienta neplacuta de a angaja alpinisti utilitari la preturi foarte mici, dar care, pentru a putea sa le ofere preturi atat de mici, au folosit cele mai ieftine materiale, urmand ca in doar cateva luni sa fie necesar sa dam jos toata izolatia si ei sa aiba de platit de doua ori pentru aceasi lucrare. A fost o experienta foarte frustranta pentru ei si nu ne-o dorim pentru nimeni.
Solutie:
Atunci cand ai de facut o lucrare, desi nu e usor, urmareste sa iti faci calculele pe termen mediu si lung, deoarece aceste lucrari deobicei dureaza ani de zile sau chiar zeci de ani de zile. Poate scapi mai ieftin acum, lucrand cu amatori, insa pe termen mediu si lung, te va costa tot pe tine, mult mai mult. Un alt lucru de avut in vedere e calitatea materialelor.
E bine sa intrebi ce fel de materiale folosesc alpinistii pentru lucrare si pe care o recomanda, speram ca etica in munca ii va determina sa fie sinceri si sa te ajute sa gasesti cea mai buna varianta calitate – pret, pentru tine.
Speram ca ti-a fost de folos acest ghid, aici am inclus o varianta fara exemple concrete, te invitam sa vezi varianta in extenso pe website-ul nostru: http://carpathia-alpin.ro.
Daca ai intrebari sau doresti sa iei legatura cu noi, poti gasi datele noastre de contact la finalul brosurii gratuite de pe website, sau la sectiunea Contact.