Aeromodelismul pe podium

FederaÅ£ia Română de Modelism (FRMd) este afiliată la FederaÅ£ia Aeronautică InternaÅ£ională – Comisia InternaÅ£ională de Aeromodelism (FAI-CIAM). Ca o consecinţă, calendarul intern de aero ÅŸi rachetomodelism al FRMd se desfăşoară în strictă concordanţă cu prevederile Codului Sportiv al FAI-CIAM. Asta înseamnă că toate campionatele naÅ£ionale se Å£in la clasele (ÅŸi în concordanţă cu specificaÅ£iile) prevăzute în codul sportiv FAI, secÅ£iunea aeromodelism.

Astfel, competiţiie de aeromodelism de la noi se desfăşoară la următoarele clase:

1.Zbor liber (aeromodelo necomandate de la sol), clasa F1A (planoare), F1B (aeromodelo propulsoare cu motor de cauciuc), F1C (aeromodelo cu motor cu combustie internă), F1D (aeromodelo de interior), F1E (aeromodelo planoare cu pilot magnetic)

2.Zbor circular (captiv- aeromodelo cu evoluţie în cerc, comandate de pilot prin intermediul a două cabluri metalice), clasa F2A (viteză), F2B (acrobaţie), F2C (curse) şi F2D (combat), F4B (machete de aeronave)
3.Planoare radiocomandate, clasele F3B ÅŸi F3J
4.Acrobaţie radiocomandată, clasa F3A
5.Elicoptere radiocomandate, clasa F3C
6.Machete radiocomandate, clasa F4C.

Toate aceste clase de aeromodele, promovate de către FRMd în competiţiile interne, îşi au corespondentul în campionate continentale şi mondiale, organizate sub egida FAI.
De amintit că, în calitate de membru cotizant al FAI-CIAM, FRMd a organizat în România, din 1992 şi până în prezent, peste 35 de campionate europene şi mondiale, la diferite clase de aeromodelism (zbor liber, zbor indoor, planoare radiocomandate, elicoptere, machete radiocomandate şi captive, motoplanoare electrice şi pylon-racing, rachetomodele). În aceeaşi perioadă, sportivii cluburilor afiliate la FRMd au adus României peste 400 medalii de aur, argint şi bronz, prin participarea la campionate europene şi mondiale.
Putem practica acest sport lar nivel de performanta incepand cu orice varsta in cadrul unuia dintre cele 50 de cluburi afiliate FRMd.