Activitatile extra scolare castiga teren in detrimentul calculatorului si televizorului Cursurile de balet, pictura, dans, dictie si teatru, preferatele copiilor!

Programul extrem de aglomerat si dorinta de a nu-i lasa nesupravegheati pe cei mici in timpul liber, ii indeamna pe o mare parte dintre parinti sa apeleze la tot felul de „artificii” pentru a ocupa orele extra-scolare ale copiilor cu activitati relaxante si educative, menite sa aduca un plus in domeniul creativitatii.

Orele de dictie pentru adolescenti, cursurile de balet pentru fetite si lectiile de pictura se numara printre cele mai cautate activitati extra-scolare catre care opteaza parintii atunci cand vine vorba despre educatia copilului.

Studiile arata ca felul in care copiii si adolescentii aleg sa isi petreaca timpul liber de la finalul orelor de curs, le determina atat dezvoltarea scolara cat si pe cea sociala. Prea mult timp petrecut in fata calculatorului sau a televizorului ii transforma in persoane introvertite, mai putin sociabile, cu tendinte agresive, in timp ce prea mult timp petrecut in cercul de prieteni „din fata blocului”  ii face vulnerabili la influentele negative din jur.

Activitati extra-scolare vs. jocuri pe calculator

„Activitatile extra-scolare ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale ale copiilor si ale adolescentilor. Rezultatele se vad imediat, in modul in care acestia interactioneaza cu parintii, prietenii, cu rudele sau cu alte persoane mature. In cadrul unui curs de balet, dans modern, pictura sau teatru, copiii invata intr-un mod creativ si placut ce inseamna munca de echipa, colegialitatea si respectarea regulilor. Toate acestea ajung sa le fie implementate in comportament fara a se simti presiunea unui mediu de studiu scolar”, a explicat actrita Olga Delia Mateescu, unul dintre profesorii din cadrul Studio Galapagos.

Conform sondajelor, cel putin 36% dintre tineri aproba ca existenta cursurilor de învatare extrascolare sunt adecvate nevoilor de dezvoltare personala si profesionala pe care le au.

Romania, la egalitate cu Anglia si Danemarca, la educatie nonformala

Educatia nonformala îi implica din punctul de vedere al participarii pe mai mult de 15% dintre tineri (conform Institutului de Stiinte ale Educatiei, 2010), o cota destul de ridicata în comparatie cu alte tari din Europa, unde gradul de participare nu depaseste zece procente. În felul acesta, România se apropie, din acest punct de vedere, de tarile cu traditie în domeniul educatiei nonformale, precum sunt Anglia si Danemarca.

Scolile particulare de arta, precum este, de exemplu, Studio Galapagos, au inceput sa castige teren, deoarece mecanismul dupa care functioneaza este cel al unei organizari educationale in asa fel incat arta este folosita in educatie, cu scopul de a-i învata pe copii sa interpreteze si sa utilizeze in mod ingenios obiectele, conceptele, instrumentele, starile si metodele de expresie artistica.

 

Educatia prin arta, noul trend

 

„Tot mai multi parinti si-au dat seama de importanta activitatilor extra-scolare asupra dezvoltarii copiilor, astfel incat au inceput treptat sa ne asculte sfaturile si sa limiteze accesul copiilor la calculator si televizor, in favoarea unor activitati cu caracter educativ si relaxant in acelasi timp. Copiii nu doar ca se exprima liber în aceste scoli, dar o fac prin modalitati estetice. Prin arta copilul experimenteaza jocul pe scena si discursul public, îsi analizeaza modul de a fi, descopera si cauta, atinge, gândeste si îsi imagineaza, deseneaza si se misca pe pasi de balet, altfel spus traieste deplin experienta de autocunoastere pe care arta i-o ofera”, mai spune Olga Delia Mateescu.

 

In ceea ce priveste costurile cursurilor pentru copii, acestea sunt destul de avantajoase.

La Studio Galapagos tariful pentru 8 sedinte de actorie pentru copii este de 230 lei, cel de balet 120 lei, in timp ce cursurile de pictura ajung la 100 lei pe luna.

 

Pentru mai multe detalii:

 

Adelina Turcu

PR Executive

Str. Negru Voda, nr.4, sector 3, Bucuresti

Tel/Fax: 021.310.91.31

Mobil: 0756.010.870

adelina.turcu@creativeideas.ro

www.creativeideas.ro