Activitati culturale (noiembrie) – Cisper Buc

 

București, 07.11.2011 

 

Activităţi culturale

(noiembrie)

-Ziua folclorului rom-

-Noaptea de cristal-

 

               În luna septembrie 2010 a fost demarat proiectul  “Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” – ID 62509,  cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu o perioadă de implementare de 36 de luni.

          Proiectul este implementat de către Asociaţia Pakiv România, în parteneriat cu Asociaţia Amare Prhala Cluj Napoca, Asociaţia  DIVERS Târgu Mureş, Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate Bucureşti şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A. Atena.   

          Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER) București-Ilfov organizează în luna noiembrie 2 activități culturale.

         Prima activitate culturală numită “Ziua Folclorului Rom” s-a desfăşurat în data de 5.11.2011 la sediul  CISPER Bucureşti Ilfov  din str. Drăguşin Deleanu, nr. 1A, sect. 2 Bucureşti şi a avut ca scop comemorarea marelui folclorist Anton Pann, rom căldărar, născut  în anul 1796 la Silven în Bulgaria şi decedat în 1854 în România.

        Ȋn cadrul acestei activităţi a fost organizată o expoziţie de fotografii şi materiale biografice despre Anton Pann, iar invitaţii au citit împreună câteva dintre frumoasele poezii scrise de către marele folclorist: “Copacul şi dovleacul“, “ Călătorul şi stejarul“.

        Cea de-a doua activitate a unităţii culturale  se desfăşoară în data de 09.11.2011 în unitatea culturală  CISER Bucureşti Ilfov  şi îşi propune  comemorarea a ceea ce este cunoscut în istorie  drept “ Noaptea de cristal”.

          Vom avea ca invitaţi  persoane de etnie romă, romii fiind  victime ale Holocaustului alături de evrei.

          Se va face o prezentare despre perioada Holocaustului, perioadă în care  mii  de romi au fost deportaÅ£i în Transnistria – teritoriul dintre Nistru ÅŸi Bug, începând cu toamna anului 1941, la ordinul mareÅŸalului Antonescu.

Informaţii suplimentare:

Asociaţia Pakiv România                                                        CISPER București Ilfov     

Telefon: 0258/811170                                                              Responsabil PR                                  

Web: www.pakiv.ro, http://cis-rom.ro                                     Ionuţ Tîrnăcop

E-mail: pakiv_romania@yahoo.com                           Telefon: 021 2400838

                                                                                                  E-mail: cisperbucurestipr@yahoo.com