Accesul interzis femeilor rome la sectia obstetrica-ginecologie a Spitalului Targu Neamt

In data de 23 septembrie 2009, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN a adresat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, doua plangeri cu privire la lezarea dreptului la demnitate personala si ingradirea accesului, unui numar de doua femei de etnie roma, la serviciile oferite de Sectia Obstetrica-ginecologie a Spitalului Orasenesc Targu Neamt.

Plangerile au fost adresate ca urmare a unei vizite de documentare, realizata de SASTIPEN in data de 2 septembrie 2009, in localitatile Targu Neamt si Vanatori-Neamt, ocazie cu care s-a strans materialul probatoriu necesar sesizarii institutiilor abilitate cu solutionarea (atasat puteti gasi starea de fapt a cazurilor).

De asemenea, au fost adresate scrisori in atentia Ministerului Sanatatii, Comisiei Ministeriale pentru Romi din cadrul Ministerului Sanatatii, Directiei de Sanatate Publica Neamt si Spitalului Orasenesc Targu Neamt, prin intermediul carora au fost solicitate puncte de vedere oficiale de la institutiile mentionate, precum si demararea unor anchete administrative, care sa aiba ca obiect clarificarea aspectelor ce tin de starea de fapt a fiecarui caz semnalat si tragerea la raspundere a celor vinovati de crearea acestor situatii.

In data de 23 septembrie 2009, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, in parteneriat cu Institutia Prefectului Judetului Neamt, a organizat, la Piatra Neamt, dezbaterea publica cu tema: “Accesul romilor din judetul Neamt la serviciile de sanatate publica”. In cadrul dezbaterii au fost prezentate cele 3 cazuri documentate de SASTIPEN, precum si alte situatii de ingradire a accesului romilor la serviciile de sanatate publica, intalnite in diferite comunitati de romi din judetul Neamt.
Cat priveste cazurile documentate de Sastipen, pe parcursul dezbaterii publice reprezentanta Directiei de Sanatate Publica Neamt a precizat faptul ca, in prezent, acestea se afla in curs de investigatie, urmand ca in saptamana 28 septembrie – 2 octombrie 2009, sa se intruneasca Consiliul de Etica al Spitalului. De asemenea, aceasta a mai precizat faptul ca Directia de Sanatate Publica Neamt a solicitat instrumentarea cazului de catre Colegiul Medicilor Neamt, urmand sa fie adoptata o decizie in acest sens.

Precizam ca, in prezent, SASTIPEN se afla in proces de documentare a altor cazuri care au ca obiect ingradirea accesului romilor din judetul Neamt la serviciile de sanatate publica, respectiv: refuzul inscrierii romilor pe listele medicului de familie, separarea femeilor rome in saloane speciale, in cadrul unei maternitati, respectiv refuzul de a vaccina un copil, nascut pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, care nu detine act de stare civila eliberat de statul roman.

Pentru detalii, va rugam sa contactati SASTIPEN la tel: 021 456 03 21, e-mail: office@sastipen.ro, persoana de contact Madalin Morteanu, coordonator programe drepturile omului.

Daniel Radulescu,
Presedinte
Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN