Feedback pentru o experienta mai pozitiva
Inca de la o varsta tanara participam la interviuri, fie ca este vorba de cariera sau alte experiente, acestea fac parte din procesul nostru de dezvoltare. Din punct de vedere al unui specialist in HR, trebuie sa stiti faptul ca lipsa de informatii este unul dintre cei mai de varf factori ai experientelor negative ale candidatilor.
33% dintre solicitantii de locuri de munca doresc un e-mail automat trimis dupa ce au aplicat, de ce sa nu le oferiti acestora? Faceti-i un pas mai departe prin setarea de e-mailuri automate pentru diferitele etape de angajare ale procesului de angajare, cum ar fi dupa incheierea interviului.
Va recomandam trimiterea e-mailului in termen de 48 de ore de la terminarea interviului. Mesajul nu trebuie sa dea nici o informatie de stare; trebuie doar sa comunice ca interviul a fost finalizat, iar echipa revizuieste rezultatele.
In general, este mai bine sa se asigure ca toti candidatii sunt actualizati la fiecare 2-7 zile in timpul procesului de recrutare, indiferent de ce se intampla. O combinatie de comunicare automata si manuala este bine.
O alta metoda de a oferi feedback este pentru imbunatatirea modului in care actionezi ca si recruiter. Adesea, presupunem ca, odata ce un candidat nu indeplineste criteriile de selectie, nu mai este necesar sa-l informam cu privire la rezultat.
Acest lucru nu poate fi mai departe de adevar! Persoanele care nu au trecut mai departe are de patru ori mai multe sanse sa se gandeasca sa se aplice din nou in cadrul companiei dvs. in viitor, daca ii oferiti feedback constructiv. Candidatii care nu sunt selectati pentru acest job vor sa stie de ce.
Contactarea candidatilor pentru a oferi feedback constructiv este esentiala pentru a oferi o experienta solida candidatului si ofera acestora informatii despre locul in care se pot potrivi cel mai bine, fie ca este vorba de un departament al firmei in care lucrati sau nu.
Nu oferiti feedback care nu este legat de cerintele specifice de locuri de munca. Feedback-ul interviului pentru a urmari experienta candidatului.
78% din solicitantii de locuri de munca au raportat ca nu au fost niciodata solicitati pentru a comunica o parere privind experienta candidatului. Oferirea unei experiente pozitive a candidatului este similara asigurarii unei experiente pozitive a clientilor, ambele avand rezultate mai bune in afaceri.
In afara de a lasa candidatilor dvs. o impresie pozitiva asupra modului de a actiona, solicitarea feedback-ului candidatului va oferi, de asemenea, echipei dvs. de recrutare informatii pe care le poate utiliza pentru a imbunatati procesul de angajare pentru toate partile.
Feedback-ul interviului vine intr-o varietate de forme, toate acestea fiind importante. De la imbunatatirea performantei echipei de angajare la oferirea unei experiente mai bune a candidatului, feedback-ul interviului poate avea beneficii masive pentru strategia dvs. de recrutare.