A FOST INFIINTATA UNIUNEA MEDIATORILOR BANCARI DIN ROMANIA

Uniunea Mediatorilor Bancari a fost infiintata în data de 11 noiembrie 2009 din initiativa unor mediatori autorizati in conditiile legii nr. 192/2006 de catre Consiliul de mediere, inscrisi in ,,Tabloul mediatorilor autorizati”, avand ca activitati de baza promovarea medierii si medierea conflictelor din sistemul bancar, al societatilor de leasing si al asigurarilor.

Activitatea mediatorilor bancari urmeaza si respecta principiile de baza ale medierii, respectiv legalitatea, neutralitatea, impartialitatea, confidentialitatea si disponibilitatea partilor de a alege calea medierii si solutia cea mai buna pentru rezolvarea conflictului, incadrându-se în prevederile Legii 192/2006 privind activitatea de mediere.

Uniunea Mediatorilor Bancari s-a constituit sub forma unei persoane juridice române de drept privat, fara scop patrimonial, neguvernamentala, independenta si apolitica, în temeiul dreptului de libera asociere prevazut de art. 9 si 37 din Constitutia României si în conformitate cu legea româna, directivele europene privind activitatea de mediere si statutului sau.

Obiectivele Uniunii Mediatorilor Bancari urmaresc: reprezentarea si apararea intereselor membrilor sai, perfectionarea pregatirii lor profesionale, promovarea principiilor medierii în domeniile de interes general si in special in domeniul financiar/bancar, colaborarea cu institutii si asociatii nationale si internationale in domeniu.

Activitatea Uniunii Mediatorilor Bancari se va materializa în sprijinirea membrilor sai in activitatea de mediere, elaborarea de propuneri pentru perfectionarea cadrului legal, promovarea medierii prin toate mijloacele, realizarea unui dialog permanent si o buna cooperare cu institutii precum Consiliul de Mediere, asociatiile profesionale ale mediatorilor autorizati, Asociatia Romana a Bancilor, Banca Nationala a României, Institutul Bancar Roman, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, A.N.P.C., UNBR, UCCJR, Asociatia Oamenilor de Afaceri, Asociatia Clientilor Bancilor, Ministerul Finantelor Publice, s.a.

Pe agenda Uniunii Mediatorilor Bancari sunt incluse programe de perfectionare ̨n domenii de interes pentru mediatorii autorizati specializati in medierea conflictelor din sistemul bancar, leasing Рului si al asigurarilor, participarea la seminarii si conferinte interne si internationale, derularea unor proiecte comune de mediere a conflictelor la nivelul sistemului financiar Рbancar.

Uniunea Mediatorilor Bancari considera ca medierea este cea mai convenabila cale de solutionare a conflictelor intre banci si clientii lor, iar prin formele de exercitare a profesiei exercitate de membrii sai va contribui, ca si in alte state, in mod real la stingerea conflictelor aparute intre banci, societatile de leasing, societatile de asigurare-reasigurare si clientii acestora.

Indiferent de existenta altor autoritati sau instantelor de judecatã, partile conflictului au posibilitatea sa solutioneze conflictul dintre ele pe cale amiabila, prin mediere, cu ajutorul mediatorilor bancari, gasindu-se o solutie reciproc acceptata, cu avantaje pentru ambele parti, mai rapida, mai putin costisitoare, confidentiala, ca alternativa la hotararile institutiilor cu atributii judiciare sau jurisdictionale deja existente in Romania.

In aceste conditii, medierea poate fi utilizata in fiecare moment al unei dispute si permite totodata pastrarea unei bune relatii intre banci si clientii lor.

Uniunea va incepe constituirea de filiale in toate orasele din Romania in care sunt concentrate unitati bancare, societati de leasing si societati de asigurare-reasigurare, prin membrii sai, mediatori autorizati ale caror date de contact vor fi transmise si afisate la toate bancile si care vor urma stagii scurte de specializare in domeniu.

In a doua decada a lunii decembrie 2009 Conducerea Uniuni Mediatorilor Bancari va organiza o festivitate de lansare oficiliala a uniunii, urmata de o conferinta de presa.

Programul,participantii,locatia,data si ora desfasurarii festivitatii de deschidere si al conferintei de presa vor fi anuntate in urmatoarea perioada de timp.

Pentru detalii si alte informatii putem fi contactati la:

– telefon/fax: 0216281218

– mobil: 0745515542

– e-mail: mediatorbancar@yahoo.com

– site: www.mediatorbancar.ro

Presedinte

Tudor Tatu