8 aprilie – ZIUA INTERNAÅ¢IONALÄ‚ A ROMILOR

Brăila, 06 aprilie 2012

Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reunirea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în 1971, devenind apoi cunoscută ca “Ziua Internaţională a Romilor”. La acest congres au fost puse bazele Uniunii Internaţionale a Romilor,  s-a adoptat drapelul precum şi imnul internaţional al romilor.

În context naţional, potrivit art.35 (3) din Constituţia României, “Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume”. Pornind de la aceasta, în 2006 Parlamentul României a adoptat Legea nr.66 privind consacrarea zilei de 8 aprilie ca “Sărbătoarea etniei romilor din România”.

În acest context, Alianța pentru Unitatea Rromilor va organiza la nivel  naţional un şir de evenimente.

În Municipiul Brăila, în data de 09.04.2012, începând cu orele 11.00, Alianța pentru Unitatea Rromilor- filiala Brăila, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila și organizațiile neguvernamentale: Centrul de Pregătire Profesională și Ocupare a Forței de muncă Expert, Asociația Romilor Km 10 Brăila, Asociația Pro Educația Romilor, Asociația Pakiv România –Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă, celebrează Ziua  Internațională a Rromilor printr-un șir de evenimente în memoria victimelor Holocaustului.

Informații suplimentare:

Alianța pentru Unitatea Romilor filiala Brăila

Brăila, Str. Plevna nr.354  

Tel. 0722558346