6 lucruri pe care trebuie să le știi despre întreținerea bicicletei

Să urmezi un traseu relaxant în natură pe o bicicletă poate fi o activitate extrem de relaxantă. Te simți mai liber, mai lipsit de stres și mai plin de energie. Dar pentru a te putea bucura de o plimbare fără incidente trebuie să știi cum să ai grijă de bicicletă și ce fel de întreținere necesită acesta.

Oricât de prietenoasă cu mediul înconjurător și oricât de economică ar fi, bicicleta necesită totuși un minim de efort din partea ta în ceea ce privește întreținerea și repararea, atunci când este cazul.

Biciclete oras

Iată, deci, care ar fi cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba de întreținerea bicicletei.

1. Curățarea

Menținerea bicicletei curată este esențială pentru a te bucura cât mai mult timp de ea. Atunci când praful sau noroiul se așează pe elementele metalice ale bicicletei există riscul ca acestea să se erodeze. Pentru a îndepărta murdăria, folosește apă călduță cu săpun (fără furtun, deci) și o perie moale din nylon pentru a curăța piesele mai greu accesibile sau care sunt cele mai murdare de noroi.  După ce ai terminat de curățat bicicleta, ai grijă să o clătești bine, pentru a îndepărat orice urmă de săpun.

2. Presiunea din cauciucuri

De fiecare dată verifică presiunea cauciucurilor înainte de a pleca la drum și asigură-te că aceasta este la un nivel optim. Dacă presiunea este prea mică, vei simți toate șocurile și mușchii tăi, precum și coloana vertebrală vor avea de suferit. Pe de altă parte, dacă presiunea este prea mare, există riscul de explozie și de pierdere a echilibrului atunci când treci peste un mic obstacol, iar asta îți poate pune viața în pericol. Așadar o presiune optimp în pneuri este esențială și nu trebuie să pleci la drum înainte să verifici acest aspect.

3. Integritatea spițelor

Spițele roților sunt foarte importante deoarece transferă greutatea ta și a cadrului bicicletei către roți. De cele mai multe ori acestea se rup fie în locul în care se întâlnesc cu butucul, fie mai aproape de roată. O spiță ruptă trebuie reparată urgent deoarece poate afecta siguranța mersului pe bicicletă.

4. Ungerea lanțului

Principalul motiv pentru care trebuie să ungi frecvent cu ulei sau vaselină lanțul bicicletei este pentru a evita frecarea și sărirea acestuia. În plus, dacă nu este lubrifiat suficient, acesta se poate rupe chiar în timp ce mergi pe bicicletă.

5. Strângerea niturilor

Slăbirea niturilor la o bicicletă reprezintă o problemă gravă de siguranță, așa că trebuie să verifici des acest aspect, indiferent dacă mergi pe bicicletă doar până la serviciu ori dacă o folosești pentru trasee montane.

6. Integritatea șeii

Șaua bicicletei reprezintă de asemenea un aspect important în ceea ce privește siguranța. Astfel, trebuie să verifici periodic dacă aceasta este prinsă suficient de bine de cadru ori dacă este fixată la înălțimea potrivită. În plus, dacă suferi de orice fel de disconfort în timp ce mergi cu bicicleta, verifică să nu fie din cauza șeii.