Pilates

Pilates este o metoda de exercitii fizice dezvoltata prin anii 20 de catre Joseph Pilates in Germania, Marea Britanie si Statele Unite. Denumirea initiala a sportului a fost Contrologie, deoarece se bazeaza foarte mult pe controlul mintii asupra trupului. Astazi insa milioane de oameni practica aceste tipuri de exercitii in mod regulat, pentru a-si imbunatati coordonarea, puterea si anduranta propriului corp. Aceste exercitii cresc flexibilitatea corpului, dezvoltand armonios picioarele, muschii abdominali, bratele si spatele.

Sistemul contine peste 500 de exercitii controlate realizate pe aparate sau doar prin elemente de stretching.  Se lucreaza toate grupele de muschi astfel incat nici una nu este suprasolicitata, iar exercitiile sunt echilibrate. Pilates este un sport care pune mult accent pe calitatea miscarilor efectuate, iar nu pe cantitate. Astfel practicantii se simt de multe ori la sfarsitul unei sedinte mai degraba odihniti decat obositi.

Exista sase principii ale acestui sport: concentrarea, controlul, centrarea, eficienta miscarii, precizia si respiratia.

Pentru ca felul in care sunt executate exercitiile este mai important decat exercitiul in sine, in timpul sedintelor de pilates se cere o concentrare maxima la miscarile executate.

Concentrarea ar trebui sa va ofere un control deplin asupra grupelor de muschi pe care le exersati. Pentru a obtine controlul deplin asupra propriului corp, Joseph Pilates avea ca punct de plecare centrul.Centrul este punctul focal al metodei si este localizat de majoritatea antrenorilor in centrul corpului (abdomen, bazin, partea inferioara a spatelui). Toate miscarile ar trebui sa inceapa dinspre centru catre extremitati, fiind astfel eficiente. Daca exercitiile sunt executate in mod corect, cu precizie, valoarea lor creste. Ultimul pas in controlul metodei pilates il constituie coordonarea respiratiei cu miscarile.

Executand corect si complet exercitiile de pilates, veti resimti efecte benefice precum: cresterea mobilitatii si flexibilitatii corpului, un abdomen plat, tonifierea corpului, disparitia celulitei,  intarirea articulatiilor, o postura corecta si echilibrata si un sistem circulator imbunatațit.

Puteti exersa metoda foarte usor acasa cu ajutorul DVDurilor oferite de catre Film Express.