19 NOIEMBRIE 2009, ZIUA NATIONALA FARA TUTUN!

 ATENTIE! FUMATUL TE FACE SCRUM, avertizeaza

 Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania!

Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania aduce la cunostinta populatiei ca pe 19 Noiembrie 2009 în Romania se sarbatoreste Ziua Nationala fara Tutun. Aceasta zi este celebrata  la noi tara inca din 2002, in fiecare an, in cea de a treia joi a lunii noiembrie, pentru a se marca lupta anti-fumat si pentru a se atrage atentia tuturor asupra riscurilor expunerii la fum de tigara.

Sloganul sub care s-au desfasurat si se desfasoara campaniile de informare si promovare a unui stil de viata sanatos, fara fumat, derulate de Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania este: Fumatul te face scrum!

Acest slogan nu a fost ales intamplator, articolul 8 din Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (ratificata de Romania prin legea 332/2005) confirma ca: este foarte clar dovedit științific faptul ca expunerea la fumul de țigara cauzeaza moarte, boala si invaliditate, atat in cazul fumatorilor cat si al nefumatorilor  ( http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241598224_eng.pdf ).

O tigara contine,  pe langa planta de tutun in sine, un procent variabil de aditivi (agenti de textura), de obicei 8 % din tigara. Acest lucru inseamna ca cele peste 6 milioane de tone de tigari vandute astazi contin aproximativ 500 000 tone de aditivi. In Europa sunt autorizati aproximativ  400 de aditivi care se pot utiliza in compozitia tigarilor, insa nu exista obisnuinta de a informa consumatorul despre existenta acestor aditivi.

Fumul de tigara eliberat in mediu contine mai mult de 4.000 de substante chimice, dintre care  cel putin 69 au actiune cancerigena, provocand boli grave si moarte prematura. Fumatul pasiv (respirarea aerului poluat cu fum de tigara) este o cauza dovedita pentru aparitia de boli cardiace, cancer pulmonar,  moarte subita infantila, precum si pentru nasterea de copii cu greutate mica.

Numarul celor care sunt de acord cu necesitatea de a proteja copiii si tinerii de tabagism este din ce in ce mai mare, totusi trebuie subliniat faptul ca tabagismul nu este doar o problema a tinerilor, ci o problema a intregii societati, iar pentru reglementarea ei sunt necesare schimbari comportamentale, culturale, dar si solutii politice si legislative precum: declararea scolilor, universitatilor si locurilor de munca drept spatii fara fumat si respectarea cu strictete a acestor prevederi, monitorizarea consumului de tutun, informarea intregii populatii despre efectele negative ale fumului de tigara.

Ziua de 19 Noiembrie 2009 este o zi perfecta pentru a renunta la fumat si pentru a ne informa despre pericolele la care suntem expusi datorita respirarii unui aer viciat cu fum de tigara.

 

Va invitam sa sprijiniti campania ”Fumatul te face scrum!”

 

Sa declaram impreuna: ”Bucuresti – un oras fara fumat! ”