Pentru o societate care poate avea o multime de angajati, un fax traditionale prezinta o serie de provocari de securitate:

  • Daca e lasat nesupravegheat, informatiile cuprinse in fax pot fi interceptate de catre un tert.
  • Adeseori, masinile de fax salveaza copii ale faxurile primite. Astfel, oricine are acces la aparatul de fax poate imprima exemplare suplimentare.
  • Aparatele de fax, in general, imprima mesajele transmise pe hartie. Faxurile imprimate se pot afla in locuri nesigure sau chiar pot fi distruse.

Un raspuns la aceasta provocare de securitate este faxul prin Internet, mai exact faxul recomandat, patentat de Popfax.com. Chiar daca orice serviciu de fax Internet este mult mai sigur decat faxul traditional, datorita stocarii faxurilor pe servere securizate si transmiterea online prin intermediul site-urilor securizate HTTPS, faxul recomandat include o dovada care garanteaza atat livrarea faxului, cat si a integritatea sa. Caracteristicile acestui serviciu sunt urmatoarele :

– Trimiterea se face online, utilizand o conexiune securizata si un cont oferit de furnizorul de Internet fax.

– Documentul-fax este semnat digital folosind elemente criptografice non-reversibile. Semnatura este apoi tiparita pe ultima pagina a documentului de transmis prin fax.

– Destinatarul primeste faxul cu o parola unica si o semnatura digitala pentru a accesa fisierul si a valida autenticitatea acestuia. In consecinta, nimeni, in afara de destinatar, nu va avea acces la acest fax.

– Expeditorul primeste o notificare prin e-mail si un raport de transmisiune, confirmand livrarea faxului. In acest fel, livrarea si autenticitatea faxului este garantata; continutul faxului nu poate fi modificat, vizualizat sau accesat de o terta parte.

– Expeditorul si destinatarul poate verifica autenticitatea faxului recomandat in orice moment pe o interfata web securizata, deoarece faxul este stocat pentru o perioada indelungata. Mai mult decat atat, acest document poate fi folosit ca proba juridica in caz de litigiu intre parti.

Fie ca trimiti prin fax date financiare, informatii privind sanatatea unui pacient, documente judiciare sau alte informatii privilegiate, solutiile securizate de internet fax garanteaza protectia continutului transmisiunilor de fax.