11 septembrie. Mitul – Culisele unei crize programate

Obama + Biden = Osama bin Laden???
Este un vers sau un joc de cuvinte? O intrebare retorica sau o realitate înspaimântătoare?
11 septembrie. Mitul este o carte periculoasă, o erezie sau, pur şi simplu, un document de neegalat?
11 septembrie. Mitul – Culisele unei crize programate de Roberto Quaglia este cartea pe care serviciile secrete americane au vrut-o îngropată. Au încercat asta în Italia, la apariÅ£ia primei versiuni de mare întindere în 2005 – ÅŸi au reuÅŸit să-i amâne mai mult de un an publicarea, au încercat-o ÅŸi în România, în anul 2008. Editura Åžtefan a avut curajul să o preia ÅŸi să o publice. 9 aprilie este data ei oficială de naÅŸtere în limba română.
11 septembrie. Mitul este o carte vie, care a evoluat şi s-a regăsit complet în limba română. Este o carte care, desi porneşte şi documentează un eveniment marcant pentru istoria planetei, trece prin toate “Marile şi Micile Sforării Internaţionale”, îşi întinde firele până la momentul instaurării lui Barack Obama în funcţia de preşedinte şi ajunge în anul 2009 cu un bogat palmares de evenimente analizate la microscop şi interpretate de mintea suprarealistului scriitor italian Roberto Quaglia, al carui “gândire stocastică” nu este deloc aleatoare.

ÃŽn zorii celui de-al treilea mileniu, după mii de ani de dezvoltare a culturii ÅŸi ÅŸtiinÅ£ei intregii umanităţi, lumea pare să fie transportată brusc înapoi în timp, în erele întunecate ale mitului ÅŸi superstiÅ£iei. CredincioÅŸii telespectatori de pe tot mapamondul, minÅ£i confuze de prea mulÅ£i ani de filme holywoodiene ÅŸi efecte speciale, au fost făcuÅ£i să creadă realitatea Mitului 11 Septembrie, “cel mai terifiant atac terorist al tuturor timpurilor” după care “nimic nu va mai fi la fel”, mit care, începând din acel moment, va fi invocat de către Statele Unite pentru a justifica fiecare nou război ÅŸi fiecare nouă încălcare a legilor internaÅ£ionale.
În cadrul acestui mit, oamenii de pretutindeni au fost determinaţi să creadă în existenţa diabolicului Osama bin Laden, un soi de Moş Crăciun al răului care ar fi fost capabil, într-un mod cu totul miraculos, să îngenuncheze sistemul de apărare al celei mai puternice armate care a existat vreodată pe Pământ, orchestrând o serie de atacuri de undeva din întunecatele, umedele şi ascunsele peşteri din Afganistan. Imediat după 11 septembrie, comandantul Forţelor Aeriene Ruseşti (Anatoly Kornukov) a declarat la modul cel mai serios că un astfel de atac era imposibil, în timp ce Vladimir Putin oferea ironic Statelor Unite ajutor rusesc în protejarea pe viitor a spaţiului aerian american.
În această carte, Roberto Quaglia asamblează cu îndemânare toate piesele acestui puzzle, dar nu se limitează numai la atât. Făcând apel la resursele sale imaginative, autorul reorganizează dovezile faptice şi ficţionale cu seriozitate, dar şi cu umoru-i caracteristic, folosindu-se abil de ironie şi sarcasm. Logica riguroasă a lui Quaglia demontează complet versiunea oficială a evenimentelor de la 11 Septembrie în timp ce, cu talentul său narativ şi gustul pentru paradox, îl face pe cititor să-şi ţină respiraţia de la începutul şi până la sfârşitul cărţii.

Roberto Quaglia a fost primul scriitor care a adus în atenÅ£ia publicului italian misterele de la 11 septembrie, prin celebrul său articol din primăvara anului 2003, intitulat “Tot ceea ce ai dorit să ÅŸtii despre 11 septembrie, dar n-ai avut curajul să te intrebi”, ÅŸi care a devenit bestseller. Pornind de la acest articol, subiectul este tratat pe larg în cartea The September 11th Myth and the Doctor Strangelove Option (2006), carte care a produs multe animozităţi la apariÅ£ia ei, Departamentul de Stat american încercând, prin diverse tertipuri mediatice ÅŸi de manipulare a opiniei publice, întârzierea intrării acestei cărÅ£i pe piaţă.
Roberto Quaglia s-a născut în anul 1962 şi este un cunoscut scriitor italian, cu titluri publicate în limbile italiană, română, rusă, cehă, maghiară şi olandeză. În scrierile sale, Roberto Quaglia a abordat cu uşurinţă diferite genuri literare, de la Science Fiction la filozofie.
Roberto Quaglia este cunoscut mai ales pentru cărÅ£ile sale de ficÅ£iune. A scris numeroase cărÅ£i science-fiction ÅŸi umoristice. Este binecunoscut publicului român cu patru dintre lucrările sale, acestea fiind deja traduse ÅŸi publicate în România în perioada 1994 – 2004. Ultima dintre ele, “Gândirea Stocastică”, a fost publicată de către editura Nemira în 2004, în colecÅ£ia sa de filozofie “Totem”.
Autor: Roberto Quaglia
ISBN: 978-973-118-120-2
Editura: Åžtefan
Anul publicării: 2009
Traducere: Emanuel Botezatu ÅŸi Vasile Mitu
Format: 16,5×23,5 cm; Nr. pag.: 502 + 24 pagini de colita color
Preţ: 49,00 lei
Website oficial: www.11septembriemitul.com