10 ponturi pentru un antrenament mai eficient pe banda de alergat

Vrei sa beneficiezi de maximul de beneficii de pe urma antrenamentului pe banda? Iata 10 ponturi care te pot aduce cu un pas mai aproape de atingerea rezultatelor dorite:

1. Incalzeste-te

Inainte de a urca pe banda, executa cateva exercitii de stretching apoi alearga incet timp de 5-10 minute.

Este tentant sa te urci pe banda si sa incepi antrenamentul in forta, insa pe parcurs vei vedea ca nu e o idee chiar asa de buna. Nu doar ca vei obosi rapid, dar risti si sa te accidentezi.

2. Foloseste un unghi inclinat

Pentru ca nu alergi afara si nu te lovesti de vantul care opune rezistenta, atunci cand alergi pe banda este indicat sa folosesti un grad de incliare de 1-2%. Daca nu cumva esti incepator. In acest caz, ar trebui sa amani setarea gradului de inclinare pana in momentul in care iti mai imbunatatesti conditia fizica.

3. Nu exagera cu inclinarea

Asa cum spuneam si mai sus, un grad de inclinare de 1-2 % este suficient pentru a simula alergatul in aer liber si a creste gradul de dificultate. Daca depasesti cu mult aceste valori (peste 7%), risti sa te accidentezi pentru ca pui prea mare presiune pe gambe si tendonul lui Ahile.

4. Lasa mainile libere

Majoritatea persoanelor care sunt la inceput in ceea ce priveste antrenamentul pe benzi de alergat au impresia ca trebuie sa se tina de manerele acesteia, insa ele sunt acolo doar pentru a te ajuta sa urci si sa cobori in siguranta de pe banda. In rest, mersul sau alergatul trebuie sa arate exact ca cele pe care le faci in aer liber.

5. Permite-i corpului sa se linisteasca

Poate esti tentat sa cobori direct de pe banda atunci cand antrenamentul s-a incheiat, insa nu este o idee prea buna. Avand ritmul cardiac crescut in urma efortului intens, risti sa suferi de ameteli si greata sau alte simptome neplacute. In schimb, incetineste ritmul si mai mergi timp de cinci minute pe banda, pana cand ritmul cardiac mai scade.

6. Nu te apleca inainte

Pozitia corecta de alergare este cu corpul drept si privirea inainte. In caz contrar, poti ajunge sa suferi de dureri de spate si gat.

7. Nu pasi cu toata talpa

Pentru a evita impactul asupra genunchilor incearca sa pasesti pe partea din fata a talpii

8. Asculta muzica

Creeaza senzatia ca timpul trece mai repede cu un playlist bun pe care sa il asculti de fiecare data cand alergi pe banda.

9. Hidrateaza-te

Tine o sticla cu apa la indemana si hidrateaza-te de fiecare data cand simti nevoia sau cel mult odata la 15 minute.

10. Nu te uita in jos

E tentant sa verifici constant ce distanta ai parcurs, cate calorii ai consumat si asa mai departe, insa acest obicei iti poate afecta pozitia corpului in timpul alergarii, lucru care poate duce la dureri de spate si gat. Cel mai bine este sa tii privirea inainte pe toata durata antrenamentului.