„Think Green: Crăciunul Eco”-cum putem fi responsabili chiar şi de sărbători

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ONG Mare Nostrum a organizat şi în acest an evenimentul „Think Green: Crăciunul Eco”. Acesta s-a desfăşurat pe data de 10 şi 11 decembrie 2011, între orele 11:00-20:00, în Tomis Mall, la etajul III.

Evenimentul a cuprins mai multe activităţi, dedicate mai multe grupuri ţintă.

Târgul Eco Handmade ÅŸi-a propus creÅŸterea gradului de conÅŸtientizare, atât al populaÅ£iei locale, cât ÅŸi al artiÅŸtilor handmade participanÅ£i, cu privire la modul în care putem identifica noi soluÅ£ii de a fi eco în fiecare zi. De asemenea, în cadrul acestei activităţi, produsele handmade au putut fi admirate ÅŸi chiar cumpărate de toÅ£i cei care au dorit să fie originali de Crăciun ÅŸi să facă un cadou mai special celor dragi. Din donaÅ£iile de participare ale celor 28 de artiÅŸti au fost strânÅŸi 1.075 lei, bani cu care se vor achiziÅ£iona materiale suport pentru instituÅ£iile de învăţământ implicate în concursul “Åži eu colectez separat uleiul vegetal uzat!”, din anul ÅŸcolar 2011-2012.

Parada de costume eco s-a adresat elevilor de gradiniţă şi şcoală generală. În cadrul acestei activităţi au fost desemnate cele mai frumoase costume de Crăciun, cu temă eco, sub forma titlurilor de „Miss Crăciuniţa” şi „Mister Crăciun”. Juriul, format din Manuela Samargiu – Preşedinte ONG Mare Nostrum, Violeta Badea – reprezentant PETROM, Andrei Dumitriu – artist handmade, a avut de ales cele mai bune şase costume din peste 70 de elevi participanţi.

Concursul de scenete eco a vizat elevii de gimnaziu şi liceu, care au realizat scurte scenete, atât legate de probleme de mediu, cât şi de sărbătorile de iarnă. Juriul care a desemnat cele mai reuşit scenete a fost format din Mihaela Cândea – Director Executiv ONG Mare Nostrum şi patru artişti handmade: Adriana Rotaru, Luminiţa Ariciu, Elena Enuţă şi Andrei Dumitriu.

De asemenea, instituÅ£iile de învăţământ au oferit momente artistice, constând în cântece, poezii, colinde ÅŸi dansuri. Aceste momente au fost încheiate cu un concert de muzică folk ÅŸi colinde susÅ£inut de trupa constănÅ£eană Poze cu Sunet, precum ÅŸi de patru elevi ai ÅŸcolii de chitară “Flota de Folk”, coordonaÅ£i de artistul Walter Ghicolescu: Alina Gabriela Hila, Andrei MidiÅŸan, RareÅŸ Petre, Ioan Grădinariu.

“Considerăm că evenimentul a fost unul extrem de reuÅŸit. Ne-am bucurat atât de sprijinul ÅŸi prezenÅ£a artiÅŸtilor handmade, cât ÅŸi de numărul foarte mare al instituÅ£iilor de învăţământ înscrise la activităţi ÅŸi sperăm ca aceÅŸtia să fie alături de noi ÅŸi anul viitor. De asemenea, diversitatea activităţilor a fost foarte bine întâmpinată de vizitatorii din Tomis Mall, care au vizionat cu plăcere evenimentul nostru”, a declarat Andreea IonaÅŸcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.

Evenimentul a avut drept scop promovarea unor alternative ecologice specifice Crăciunului, care pot fi adoptate cu uşurinţă de către oricine doreşte să aibă un comportament prietenos cu mediul, chiar şi de sărbători.

Parteneri: Tomis Mall, Asociaţia Handmade România, Radio Constanţa, Constănţeanul.com, cotidianul Alb Negru, Agenţia de presă Infostar, Cotidianul E–reporter.ro, Observator de Constanţa, Mesager de Constanţa.