Odata cu intrarea in vigoare pe data de 9.02.2011 a Ordonantei de Urgenta 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, se asteapta o crestere a numarului cererilor pentru infiintarea de societati. Ca urmare a acestei miscari guvernamentale, Â romanii ar trebui sa stie faptul ca o idee de afacere nu poate functiona legal decat daca se constituie o firma.
Infiintarea unei firme presupune nu doar multa alergatura din partea celui care doreste sa devina “patronâ€, ci si o buna cunoastere a etapelor, actelor si informatiilor de natura legislativa de care se va lovi, cu siguranta, in procesul constituirii firmei. Chiar si in cazul in care o cercetare prealabila a etapelor mai sus mentionate a fost intreprinsa, decizia de infiintare a firmei poate fi respinsa de la cele mai banale cauze, cum ar fi o stampila care nu se vede bine, la unele mai serioase ce tin de necunoasterea conditiilor pe care fondatorii trebuie sa le indeplineasca, inclusiv cele ce tin de cazierul fiscal.
Pe baza acestor considerente, una dintre deciziile cele mai bune pe care un viitor intreprinzator le poate lua este aceea de a apela la serviciile de consultanta pe care multe case de avocatura le ofera. Acest serviciu este disponibil si la Registrul Comertului (ONRC), insa de multe ori ajunge sa depaseasca onorariile percepute de anumiti avocati. In plus, serviciile pe care le ofera casele de avocatura includ, de multe ori, pe langa consultanta, si servicii de redactare a actelor necesare pentru dosar, depunerea dosarului la ONRC si reprezentare in fata judecatorului desemnat de Registrul Comertului.
“ Chiar daca la o prima vedere a infiinta o firma nu pare foarte complicat, iar resursele oferite de internet pe aceasta tema sunt nenumarate, “hatisurile†birocratiei romanesti pot fi coplesitoare pentru intreprinzator. De asemenea, timpul pe care il poate scuti acesta prin serviciile de consultanta pe care casele de avocatura le ofera este considerabil mai mare, iar preturile pentru care acest lucru se poate face sunt minimale. Un avocat te poate ajuta sa te lamuresti asupra avantajelor si dezavantajelor fiecarei forme juridice, iti va indica forma cea mai oportuna business-ului tau, te va informa asupra actelor necesare deschiderii firmei, ti le va redacta si te va reprezenta la Registrul Comertului pentru deschiderea firmei si infiintarea societatii.â€, ne spune av. Coltuc Marius, repezentant al Casei de avocatura Coltuc.
In functie de necesitatile si bugetul de care dispune intreprinzatorul, avocatii ofera o gama larga de pachete personalizate. Uneori aceste pachete includ, pe langa serviciile mai sus mentionate, si servicii ce tin de activitatea ulterioara a firmei nou-infiintate, de tipul litigiilor de munca, consultanta in redactarea contractelor de munca, s.a.m.d.
Reprezentantul C.A.Coltuc ne spune ca serviciile de infiintare a firmelor pe care cabinetul le ofera sunt, de obicei, oferite la pachet, acestea fiind mult mai rentabile, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al timpului si drumurilor pe care clientul ar trebui sa le faca pentru infiintarea firmei. In plus, onorariile pentru studentii care doresc sa devina tineri intreprinzatori sunt reduse pentru a se plia bugetului lor.