“Cu mic, cu mare… prin Univers” – succesul unui eveniment de popularizare a astronomiei

Peste o mie de elevi, studenţi şi profesori au participat timp de două zile la evenimentul “Cu mic, cu mare… prin Univers”, organizat cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic ”World Space Week 2010” și a serbării centenarului prof. Călin Popovici, fondatorul astrofizicii românești.

Duminică, 3 octombrie, invitaţii au avut ocazia să urmărească experimente interesante realizate de studenţii Facultăţii de Fizică, dar şi să participe la diverse prezentări de popularizare a astronomiei. Un moment important al zilei l-a constituit concursul pe teme de astronomie, la care au participat peste 80 de elevi, marele premiu fiind câştigat de o elevă a Colegiului Naţional “Tudor Vianu”.

Pe parcursul întregii zile, elevii au putut admira cele două expoziţii de fotografie expuse în holul mare al Facultăţii de Fizică – “Zborul domnului Dumitru Prunariu în spaţiu” (expoziţie prezentată de Planetariul din Baia Mare) şi “Astrofizica în imagini” (fotografii de Alex Tudorică).

Cea de-a doua zi a evenimentului a debutat cu un moment emoţionant – discursurile susţinute de dna ing. Eliza Popovici şi dl. dr. Calin Popovici Jr. pentru marcarea centenarului prof. Călin Popovici. Manifestările au continuat cu o serie de seminarii pe teme de astrofizică, susţinute de renumiţi profesori şi cercetători, atât din România cât şi din străinătate.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată unei mese rotunde despre atractivitatea cunoşterii ştiinţifice, organizată de Asociaţia Secular-Umanistă din România. La masa rotundă au participat cercetători din domeniul fizicii, specialişti în ştiintele educaţiei şi în sociologia ştiinţei, reprezentanţi ai societăţii civile (Fundaţia Dinu Patriciu, Societatea Academică Română, ASUR), care au dezbătut probleme legate de creşterea eficienţei educaţiei ştiintifice şi stimularea interesului pentru profesii legate de domeniul ştiinţei. Printre participanţii la masa rotundă s-au numărat Cristian Hatu (Societatea Academică Română, Consiliul pentru Curriculum), Firuţa Tacea (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Consiliul pentru Curriculum), Tincuţa Baltag (Fundaţia Dinu Patriciu), Ovidiu Teşileanu (Facultatea de Fizică) şi Liliana Voicu (Asociaţia Secular-Umanistă din România).

———————————————————————–

Evenimentul ”Cu mic, cu mare… prin Univers” a fost organizat de Facultatea de Fizică a Universității din BucureÈ™ti în colaborare cu AsociaÈ›ia Secular-Umanistă din România, Astroclubul BucureÈ™ti, Institutul de Fizică È™i Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, Institutul de ȘtiinÈ›e SpaÈ›iale ÅŸi Institutul Astronomic al Academiei Române.

Sponsorii evenimentului: Fundația Dinu Patriciu, Coca-Cola Hellenic și F64Studio.

Parteneri media: Radio RFI, Știința Azi, Stiinta.info, Sciencia.ro.