La cat de multe aparate electrocasnice au aparut in ultimele decenii, care ne fac azi viata mai usoara, e dificil uneori sa ne dam seama care cu ce se ocupa. Nici numele – de cele mai multe ori imprumutate din alte limbi – nu ne ajuta. Avem blendere, tocatoare, roboti de bucatarie, mixere, mixere verticale, mixere verticale cu imersiune, storcatoare de fructe, grindere etc.
Unele mixere verticale – cele cu imersiune – sunt numite si blendere verticale, desi in esenta sunt, logic, mixere. Blenderele, asa cum le spune si numele, sunt facute sa „blend” (amestece) mai multe ingrediente intre ele. Sunt foarte bune pentru supe creme, pentru maioneze, pentru piure-uri, sucuri etc.
Primul blender dateaza din 1922 si, asa cum sugereaza si numele, a aparut intr-o tara vorbitoare de limba engleza, SUA. Conceptul de blender e neschimbat si astazi: Un bol, un vas cu un fund detasabil, pe care sunt montate niste lame care se invart foarte repede pentru a amesteca alimentele. De cele mai multe ori, cei care cumpara un blender, incercand apoi sa toace sau sa marunteasca legume sau alte ingrediente, se frustreaza, intrucat pare ca acest aparat electrocasnic nu este echipat pentru asa ceva. E adevarat. Blender-ul are nevoie de un lichid pentru a putea marunti si a transforma in pasta, crema sau piure ingredientele din bol.
Daca te gandesti ca un blender poate prea putine – la urma urmei poti face piure si fara el, nu? – ar trebui sa iei in considerare ca blenderul poate amesteca si transforma in pasta sau crema si ingredientele congelate sau mai dure (nuci, de exemplu, sau alune). Chiar, stiai ca poti face unt de arahide acasa cu un blender? Cum ar fi sa iti faci propriul tau unt de arahide, crunchy sau cremos, in functie de cum il preferi? Exact, cu un blender poti sa faci si asta. In timp ce majoritatea retetelor sugereaza un procesator de alimente cu putere mare, lama blenderului poate face si acest lucru. Probabil o sa ai nevoie de putina rabdare, dar macar nu trebuie sa-ti iei si un robot de bucatarie doar pentru asta. Adauga ulei de nuca de cocos topit daca ai nevoie sa il faci mai fin.
Mai mult, cu un blender poti prepara maioneza pentru o multime de feluri de mancare caracteristice sarbatorilor de iarna: salata boeuf, vinete cu maioneza, oua umplute. Pana nu de mult, era un adevarat chin sa pregatesti maioneza. Galbenusuri crude si/sau fierte, uleiul turnat picatura cu picatura si amestecatul cu lingura de lemn la nesfarsit, intr-un singur sens, cu multa rabdare, pentru a nu se „taia” maioneza… Cu siguranta stii despre ce vorbim.
Acum, insa, nu mai e nevoie sa faci asta. Cu un blender de mana, obtii o maioneza perfecta in mai putin de un minut. Singurele lucruri la care trebuie sa acorzi atentie este sa ai toate ingredientele (ulei, oua, mustar etc.) la aceeasi temperatura si sa nu ridici blenderul de pe fundul vasului. Si gata!
In plus, pretul unui blender este in ziua de azi atat de accesibil, incat nu te costa aproape nimic sa achizitionezi unul si, cu siguranta, avantajele sunt mai mari decat cheltuiala facuta.