Transport marfa si expeditii marfa – rolul lor in comertul national si international

Companiile de transport indeplinesc un rol foarte important in buna functionare a economiei si in special, in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor. Fara astfel de firme de transport marfa, fie ca vorbim de o firma de transport international sau de una ce ofera servicii de transport national, circuitul marfurilor ar avea foarte mult de suferit.

Ce presupune o firma de transport marfa?

O companie specializata in transport de marfa este un intermediar intre expeditor si destinatar, insa poate face acest lucru pentru cantitati mari de marfuri si pentru persoane juridice. Mai exact, comerciantii apeleaza adesea la servicii de transport marfa international sau national, in functie de necesitatile pe care le au, lucru ce permite crearea unui flow continuu de expeditii marfa si interceptare colete. Acest proces este cu atat mai important, cu cat se desfasoara intre colturi indepartate ale lumii, creand o legatura economica intre intreaga planeta.
Astfel, atunci cand vorbim despre firme de transport marfa international, vorbim despre niste specialisti in domeniul lor, capabili sa asigure deplina siguranta pentru marfurile transportate, precum si toate conditiile necesare pentru a face posibila aceasta activitate: platforme, trailere, dube, tiruri, vase si chiar aeronave.

Care sunt tipurile de transport de marfa?

Cand vorbim de transport international de marfa, vorbim despre mai multe modalitati prin care acesta poate fi realizat, asa cum precizam mai sus. Mai exact, o firma de transport international de dimensiuni mari poate oferi:

  • transport de marfa desfasurat rutier – folosit adesea pentru rute nationale sau internationale scurte;
  • transport de marfa naval – este vorba in special de expeditii marfa la nivel international si adesea la un continent la altul. Se opteaza pentru aceasta modalitate si atunci cand vorbim de cantitati considerabile ce trebuie transportate, aceste vase avand disponibil un spatiu de stocare foarte mare, adesea putand suporta si transferul de autovehicule. Desigur, conditia aici este existenta unei intinderi de apa care sa poata fi parcursa;
  • transport de marfa realizat aeronautic – este un tip de transport ce utilizeaza aeronave pentru transport international de marfa. Vorbim aici, in special, de marfuri cu o valoare foarte mare.

Desigur si de un pret transport marfa considerabil, insa nu cu mult diferit de cel al celorlalte medii de transport. Adesea, transportul aerian este chiar mai avantajos din punct de vedere financiar.
Toate aceste medii de transport necesita insa un tip anume de infrastructura, care sa suporte si fluidizeze fluxul mare de marfuri transportate.
transport marfa

Transport international, expeditii marfa si firme transport marfa – lucruri de stiut

Asa cum precizam mai sus, subiectul transport international de marfa este un subiect de mare interes pentru comerciantii de orice dimensiuni si din orice domeniu. Totusi, sunt cateva lucruri ce trebuie luate in considerare atunci cand se apeleaza la firme de transport marfa international sau chiar si la cele de la nivel national:

  • Este foarte important ca firma contractata sa aiba vechime in domeniul de transport marfa
  • Este bine de stiut care este cantitatea ce se doreste a fi transportata, pentru a se lua cea mai buna decizie cu privire la mediul prin care va fi realizat transferul;
  • Este vital sa se cunoasca si respecte toate prevederile legale ce trebuie indeplinite pentru realizarea transporturilor, ipoteza de transport marfa international fiind cu atat mai solicitanta;
  • Este de asemenea important sa se creeze o relatie de respect reciproc cu furnizorul de astfel de servicii, care trebuie sa fie un profesionist in domeniu.