Tinerimea Română organizează primul concert al Orchestrei de Tineret România-Moldova.

O premieră istorică! Pe data de 15 februarie ora 19.00 la Ateneul Român tineri muzicieni de cea mai înaltă performanță din România și Republica Moldova se vor reuni sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei își reunesc forțele într-o orchestră simfonică a prieteniei artistice, care celebrează o spiritualitate și un fond cultural comun.

Poveștile muzicale de mare popularitate semnate de Mozart, Rossini, Beethoven, Rogalski sau Liszt se vor reuni într-un concert organizat de Centrul National de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei Republicii Moldova la București. Sponsor principal BRD.

Cu acest eveniment, Tinerimea Română scrie o pagină importantă a vastului său proiect de valorificare a potențialului artistic al tinerelor generații. Începută în urmă cu doi ani, colaborarea dintre Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Tineret a Moldovei se concretizează acum prin cel mai amplu proiect comun.

Tinerii campioni ai interpretării muzicale, cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani, cu studii în desfășurare în România, Republica Moldova, dar și la cele mai prestigioase universități din Europa și Statele Unite, laureați a nenumărate premii la concursuri internaționale, vor fi pentru prima dată împreună pe scena de concert, sub cupola Ateneului Român.

Maestru de talie internațională nu doar al marilor orchestre profesioniste, dirijorul Cristian Mandeal și-a format o notorietate internațională ca formator al tinerelor talente. Orchestra Română de Tineret creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu al cărui dirijor principal este Cristian Mandeal reprezintă deja o certitudine a valorilor culturale ale României aplaudată pe marile scene ale Europei.

Repertoriul acestui concert eveniment – premieră istorică, reprezintă o înșiruire de bijuterii muzicale ale muzicii cu program, fiecare lucrare având în spate câte o poveste celebră, de la Uvertura la opera Răpirea din Serai de Mozart, trecând prin Uvertura Egmont de Beethoven, Uvertura la opera Wilhelm Tell de Rossini sau celebrul Vals de Doga, până la două din binecunoscutele Schițe Simfonice de Rogalsky sauPreludiile lui Liszt.

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008 , la iniÅ£iativa violoncelistului ÅŸi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul FundaÅ£iei “Prietenii muzicii -Serafim Antropov” .

Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare  de maestrul Cristian Mandeal .

Proiectul “Orchestra Română de Tineret – spirit enescian ÅŸi tradiÅ£ie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaÅ£ii de muzicieni români la exigenÅ£ele ÅŸi aspiraÅ£iile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediÈ›iile Festivalului InternaÈ›ional “Enescu È™i Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008.

ÃŽncepând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului InternaÈ›ional “George Enescu”. ÃŽn anii 2012 È™i 2014, a triumfat în cadrul Festivalului InternaÈ›ional al orchestrelor de tineret “Young Euro Classics” de la Berlin.

Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Orchestra Națională de Tineret a Moldovei

Orchestra a fost înființată în anul 2012 și din 2013 are calitatea de membru cooperant al Federații Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO).

 În această orchestră sunt reuniți cei mai talentați tineri artiști din instituțiile muzicale preuniversitare și universitare din Moldova și România. Cu aproximativ 100 de membrii activi, membrii orchestrei au vârste cuprinse între 14 și 30 de ani.

Tinerii muzicieni își desăvârșesc educația muzicală în centre importante de învățământ din S.U.A., Anglia, Austria, Belgia, Finlanda, Elveția, Rusia, Ucraina și România. În cei trei ani de activitate, orchestra a susținut 21 de concerte în Republica Moldova la Orhei, Cahul, Chișinău și în România la Sinaia și în București, sub bagheta dirijorilor Adriano Marian, Petre Sbârcea, Mihail Secichin și Gabriel Bebeșelea.